Hlavní obsah

Na Haška a spol. padlo trestní oznámení pro vlastizradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Philipp Janýr podal trestní oznámení na Michala Haška, Miloše Zemana a spol. pro trestný čin vlastizrady. Podle něj skupina jednala ve spojení s cizí mocí. Tvrdí, že ruské firmy financovaly kampaň prezidenta Miloše Zemana a po volbách do Sněmovny se chtěli jejich zástupci zmocnit exekutivní a zákonodárné moci, což mělo být obsahem schůzky v Lánech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD)

Článek

Oznámení Janýr podal u Vrchního státního zastupitelství v Praze i Olomouci na Haška, Zdeňka Škromacha, Jeronýma Tejce, Martina Nejedlého, Vratislava Mynáře a Miloše Zemana.

„Prezidentská kampaň Miloše Zemana byla zřejmě financována firmami Lukoil a Rusatom, které buďto cizí stát přímo vlastní nebo je v zahraničí podporuje. K prosazení hospodářských zájmů cizího státu tato skupina osob jednala postupně tak, aby po volbách do Poslanecké sněmovny se řadou legálních a nelegálních činů zmocnili exekutivní a zákonodárně státní moci,” uvedl Janýr.

Podle něj bylo právě dosazení vhodných lidí za schůzkou v Lánech minulou sobotu, na níž jednal Miloš Zeman, Michal Hašek, Jeroným Tejc, Jiří Zimola a Zdeněk Škromach.

Doplnil, že jde o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy a požádal BIS o odpovídající opatření.

Philipp Janýr byl v Česku před několika lety odsouzen za krácení daní. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku ale ve čtvrtek zveřejnil rozhodnutí, že české soudy v Janýrově případě porušily jeho právo na spravedlivý proces.

Philipp Janýr je synem Přemysla Janýra, který dostal od prezidenta Václava Havla Řád TGM. Syn zvažoval, že vyznamenání vrátí, pokud by jej dostal od Miloše Zemana i František Čuba. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám