Hlavní obsah

Na gripenech létají první dva Češi

Právo, Jana Dolečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojice zkušených pilotů z letecké základny v Čáslavi na Kutnohorsku má za sebou první měsíc výcviku ve Švédsku, kde se učí ovládat a ošetřovat stíhačky JAS-39 Gripen. Čtrnáct těchto nadzvukových bojových letounů si Česká armáda pronajala od Švédska na deset let.

Foto: Stanislava Dvořáková

Posluchači zaplněného koncertního sálu ZUŠ se zájmem sledovali workshop amerického profesionálního bubeníka Libora Hadravy.

Článek

Do domovské základny se piloti-instruktoři vrátí i s šesti prvními gripeny v dubnu příštího roku a zapojí se do služby ve vojenském letectvu. Nové letouny od května nahradí staré MiG-21.

"Do konce roku 2005 se intenzivní odborné přípravy a leteckého výcviku ve Švédsku zúčastní celkem jedenadvacet příslušníků létajícího personálu a čtyřicet specialistů pozemní přípravy," sdělila Právu mluvčí ministerstva obrany Jindřiška Verešová.

Šest pilotů českého letectva se do výcviku zapojí ještě letos v říjnu.

Výcvik pilotů probíhá na vojenské letecké základně Sätenas v jižním Švédsku a potrvá osm měsíců. Skládá se z úvodního přeškolení na letoun JAS-39 a pak ze základního, pokračovacího a bojového výcviku.

"Na závěr přípravy piloti získají oprávnění pilota-instruktora a budou prvními českými instruktory v létání na gripenech," dodala mluvčí.

Čtyřicetičlenná skupina specialistů pozemního a technického personálu pak absolvuje tříměsíční odborný kurs v technické obsluze a provozním zabezpečení letadel ve školicím středisku švédského letectva v Halmstadu.

Desetiletý pronájem 12 jednomístných JAS-39 Gripen C a dvou cvičných dvoumístných JAS-39 Gripen D přijde na 19,6 miliardy korun. Smlouva byla podepsána v červnu. Prvních šest stíhaček přistane v Čáslavi v dubnu příštího roku, dalších šest do srpna a poslední dva v říjnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám