Hlavní obsah

Na Facebooku se bouří studenti proti školnému

Právo, Marek Přibil

Vláda ještě není ani sestavena a na Facebooku už rostou protesty mladých lidí, kterým vadí plánované placení ve školách. Protestní skupina Nechceme školné na veřejných vysokých školách vznikla teprve v úterý a už má na tisíc fanoušků.

Článek

Založil ji loňský vůdce studentských protestů proti státním maturitám Adam Cyprich.

Školné připravoval ve vládě Mirka Topolánka už exministr Ondřej Liška (SZ) a rodící se koalice s jeho zavedením počítá. Studenti však tvrdí, že platby jsou jen převedením státního dluhu na mladé a znemožní jim přístup na VŠ.

Kdo bude studovat? Děti zbohatlíků... Člověk s průměrným platem tohle totiž neutáhne.
Lucie Machačová

Například Roman Čejka míní, že ani současné studium rozhodně není zadarmo. „A pokud započítáte ušlý zisk středoškoláka za dobu VŠ studia, je to částka přes milión korun,“ zdůrazňuje. „Kdo bude studovat? Děti zbohatlíků... Člověk s průměrným platem tohle totiž neutáhne,“ zlobí se Lucie Machačová.

Podle nedávného průzkumu ministerstva školství vyjde měsíc studia VŠ na deset tisíc korun, a to bez rozpočítání školného na soukromých VŠ. Jde o průměr zahrnující náklady na studium, bydlení, dopravu, stravu a podobně. Průzkum byl proveden mezi 11 tisíci respondenty.

Vyjednavači mlčí

Od kdy, v jaké výši a na koho se bude školné vztahovat nechtějí zatím strany rodící se koalice prozradit. „Jsem ve vyjednávacím týmu pro školství, vědu a kulturu. Do doby, než se záležitost projedná s případnými koaličními partnery, jsem se zavázal nepodávat žádné informace,“ řekl Právu školský expert ODS Walter Bartoš.

V říjnu 2007 uvedl, že školné by se mohlo pohybovat v rozpětí od 5 do 20 tisíc korun ročně. To by studenti spláceli po dosažení průměrné mzdy.

Ze téhož důvodu jako Bartoš mlčí i vyjednavač Věcí veřejných (VV) Josef Dobeš. „Vše máme v programu,“ sdělil Právu. Zde se lze dočíst, že VV budou prosazovat na VŠ školné odloženou formou, tedy stejně jako ODS. Splácet by měl absolvent až poté, co dosáhne určitého příjmu.

„Zadluží nás hypotéky“

Lídr občanských demokratů Petr Nečas minulý čtvrtek Novinkám řekl: „Zavedeme-li školné, tak pouze ruku v ruce se systémem stipendií, studentských půjček a spoření.“ Ty požaduje i TOP 09.

Systém už připravila nynější šéfka resortu Miroslava Kopicová (za ODS) a před týdnem jej schválila vláda. Na studia včetně školného by si podle plánu mohli vzít mladí lidé třeba zvýhodněnou půjčku ve výši maximálně 54 tisíc korun. Vše by spláceli ihned po dokončení školy. Minimální splátka by činila 500 korun měsíčně.

Avšak „facebookáři“ se vyhraňují: „To není řešení. Průměrný mladý člověk po vystudování potřebuje vlastní zázemí, případně zázemí pro budoucí rodinu, díky kterému se zadluží ještě více.“ Je to narážka na to, že mladí lidé potřebují řešit hlavně bydlení, nejčastěji za pomoci hypotéky.

„Přemluv bábu a dědu, ať ti na školné přidají,“ ozval se na Facebooku Vladimír Kraus slovy, parodujícími předvolební klip herců Mádla a Issové. Iva Brožová se zase ptá: „Když bude student v roce 2013 nastupovat na navazující studium – magistra, bude se ho placení také týkat?“

Kopicová: Nebude to vysoká platba

Podle Kopicové Rada pro reformu VŠ, již vede prof. Rudolf Haňka, školné zatím nedoporučila. „Nejprve se musí připravit nový systém akreditací, jiný způsob financování školství,“ řekla Právu v pátek ministryně. Školné podle ní není aktuální téma pro nadcházející dva tři roky.

Dodala, že poté nebude nijak vysoké. „Bude se lišit podle typů škol a zároveň podotýkám, nijak nevyřeší způsob financování VŠ. Bude spíše finančním stimulem pro posluchače, aby studovali řádně. A také se musíme podívat na školy podle náročnosti, třeba medici nemají čas si přivydělávat,“ uzavřela Kopicová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám