Hlavní obsah

Na dva tisíce policistů a hasičů demonstrovaly v Praze proti snížení platů

Právo, Novinky, ČTK, Jakub Troníček
Praha
Aktualizováno

Za rachotu sirén vyrazilo ve středu po 8:30 k budově Sněmovny přibližně 1 500 policistů, hasičů, vězeňských dozorců či zaměstnanců daňové správy, aby poslancům vyjádřili nespokojenost s rozpočtem na příští rok, o němž mají hlasovat. Odboráři svolali demonstraci kvůli zamýšleným čtyřprocentním srážkám na mzdách státních zaměstnanců.

Článek

Někteří protestující od rána sledovali jednání ve Sněmovně přímo z galerie. Před demonstranty ve Sněmovní ulici předstoupil mezi jinými také předseda ČSSD Jiří Paroubek a slíbil jim, že sociální demokraté jejich návrhy podpoří. Shromáždění sledovali, stejně jako u jiných podobných akcí, také policisté ve službě.

Protestující oblečení do reflexních vest se poté vydali Letenskou ulicí kolem sídla ministerstva financí přes Mánesův most na Palachovo náměstí, kde v 10:00 začala oficiální demonstrace. Podle odhadů policistů ve službě zde bylo 2 000 až 2 500 lidí, organizátoři mluvili o přítomnosti 4 000 až 4 500 demonstrantů. Odboráře přijeli podpořit také jejich kolegové ze Slovenska. 

Policisté nesli transparenty "Máme chránit domy chaty, kdo ochrání naše platy", zaměstnanci vězeňské služby měli heslo "V pekle sloužíme denně, tak proč klesáme v ceně" a transparent pracovníků daňové správy připomínal, že "Daní máme vybrat více, sami přijdeme o tisíce".  

Foto: Michal Kamaryt , ČTK

Jeden z pořadatelů demonstrace policistů, hasičů a státních zaměstnanců v Praze proti plánovanému snížení platů hovoří před akcí s kolegy ve službě.

Předseda policejních odborů Milan Štěpánek, předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová a šéf hasičských odborů Zdeněk Oberreiter se shodli, že zmrazení platů je maximálním možným kompromisem, který jsou ochotni tolerovat. Po projevech odborových předáků byla demonstrace rozpuštěna.

Oberreiter pak novinářům řekl, že pokud Sněmovna jejich požadavkům nevyhoví, budou následovat další akce, blíže to však nespecifikoval. Zástupci odborových svazů nyní sledují diskusi o rozpočtu v parlamentu.

Lidé, kteří byli ve službě nebo v práci, mohou svůj nesouhlas se snižováním platů vyjádřit podpisem protestních archů. Odboráři již sesbírali přes 16 tisíc podpisů. 

Foto: Petr Horník, Právo

Hasiči a policisté protestují proti snížení svých platů.

Pokles platů státních zaměstnanců je součástí vládního úsporného balíčku, který má snížit deficit návrhu státního rozpočtu na příští rok. Sněmovna bude o rozpočtu rozhodovat ve třetím čtení právě na své středeční schůzi.

Foto: Petr Horník, Právo

Policisté a hasiči požadují před Sněmovnou zachovat výši platů

Odboráři tvrdí, že by snížení platů mohlo negativně ovlivnit personální situaci policejního sboru. Požadují, aby poslanci podpořili pozměňovací návrh předsedy rozpočtového výboru Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ten chce navýšit objem prostředků zhruba o 6,8 miliardy korun tak, aby platy státních zaměstnanců byly pouze zmrazeny na úrovni roku 2009.

Anketa

Domníváte se, že by měla zůstat zachována výše platů hasičů a policistů?
Ano, zaslouží si to
50 %
Ne, musí se šetřit
50 %
Celkem hlasovalo 15715 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám