Hlavní obsah
V Doupovských horách na Karlovarsku zachytila fotopast další vzácnou kočku divokou. Foto: ČR VLS, ČTK

Na Doupově zachytila fotopast další kočku divokou

Na Karlovarsku v Doupovských horách se lesníkům pomocí fotopasti podařilo zachytit kočku divokou. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí Vojenských lesů a statků ČR (VLS) Jan Sotona. Již druhý výskyt vzácné šelmy v lokalitě vojenského újezdu by podle biologa Jiřího Sochora mohl nasvědčovat tomu, že by se na Doupově mohla vytvořit populace kočky divoké.

V Doupovských horách na Karlovarsku zachytila fotopast další vzácnou kočku divokou. Foto: ČR VLS, ČTK
Na Doupově zachytila fotopast další kočku divokou

„Doupovské hory jsou z hlediska ekologické hodnoty a druhové rozmanitosti mimořádně cenným územím, přesto nás dosavadní výsledky výzkumu překvapily. Jako správci území v souvislosti s výskytem kočky divoké nemusíme přijímat žádná mimořádná opatření, protože jde o lokalitu vojenského újezdu, která je veřejně nepřístupná,“ uvedl ředitel VLS Petr Král.

Poprvé zachytila fotopast v Doupovských horách 27. května kocoura, kterého lesníci pojmenovali Valdemar. [celá zpráva]

Druhé zvíře je menší, zřejmě samice nebo odrostlé mládě. Místa obou záznamů jsou přitom od sebe vzdálena asi 15 kilometrů. Podle bioložky Jany Pospíškové z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy se v souvislosti s druhým výskytem kočky divoké o fungující populaci nedá s jistotou mluvit. Právě lokalita Doupovských hor je ale podle ní pro tento druh ideální.

Záběr kočky divoké z fotopasti na Šumavě.

Foto: Národní park Šumava

„Vyhovuje jí krajina, kde se střídá přirozený les s otevřenějšími prostory, zarostlými křovisky a nižší vegetací, což jí poskytuje možnost úkrytů při lovu hlodavců, kterými se živí,“ uvedla Pospíšilová. Rozmnožování koček divokých dosud v České republice nebylo potvrzeno.

Výskyt kočky divoké vítají i samotní lesníci. Pomáhá například s regulací myšovitých, kteří způsobují významné škody na mladých lesních porostech.

Kočka divoká se vyznačuje šedo-hnědo-černou barvou srsti v rozličné barevné kombinaci. Váží většinou mezi 2 a 8 kilogramy a živí se především různými druhy hlodavců, dále ptáky, menšími plazy a obojživelníky. V České republice se až na výjimky přirozeně nevyskytuje, ačkoliv sem začíná pronikat z prosperujících populací v okolních státech, například z Německa, konkrétně z Bavorska. Více rozšířená je na Slovensku, kde žije několik set jedinců.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků