Hlavní obsah

Na demonstrace máme právo, sdělili vědci popuzenému Fischerovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zástupci fóra Věda žije! v pátek do Strakovy akademie přinesli kritický otevřený dopis premiéru Janu Fischerovi a předsedovi Akademie věd ČR Jiřímu Drahošovi. Listem reagovali na premiérovu neúčast u čtvrtečního kulatého stolu o financování vědy v ČR, kterou vysvětlil tím, že je pro něj nepřijatelné, aby vědci současně demonstrovali v ulicích. V dopise vědci vysvětlují, že mají právo demonstrovat.

Foto: Roman Vondrouš , ČTK

Aktivisté fóra Věda žije! předali premiérovi Janu Fischerovi dopis, v němž se dovolávají práva demonstrovat.

Článek

Za situace podle nich neprůhledného systému vědní politiky považují vědci demonstrace za legitimní nástroj. Vědecká obec v poslední době uspořádala několik protestních happeningů. [celá zpráva]

Fischer se proti demonstracím důrazně ohradil s tím, že nelze vyjednávat a demonstrovat zároveň. "S vládou i se mnou osobně je možné věcně jednat za jednacím stolem a hledat řešení, nebo lze demonstrovat a křičet, že vláda 'vraždí českou vědu‘. Každopádně není možné činit oboje současně,“ napsal premiér vědcům v dopise, v němž podal své důvody, proč nepřišel na čtvrteční schůzku s vědci.

Podle nich však demonstrace patří k legitimnímu vyjádření názoru v demokratickém systému.

Foto: Roman Vondrouš , ČTK

Vědci pro akci zvolili satirické oslí uši.

Na pátečním předávání dopisu se skupina asi dvaceti vědců vyzdobila papírovýma oslíma ušima a černožlutými cedulkami Věda žije!. Byli mezi nimi sociologové, historici umění, jazykovědci a přírodovědci. Po deváté hodině ráno se sešli u Strakovy akademie, kde čekali na přicházející členy vládní Rady pro výzkum, experimentální vývoj a inovace, aby jim předali otevřený dopis.

Vědci žádají obměnu radních pro vědu

Podle vědců v radě zasedají nekompetentní lidé, kteří se do ní dostali netransparentním způsobem. Její aktivity údajně vědu poškozují a podporují lobbing. Žádají proto premiéra o odvolání rady a o diskusi nad koncepcí vědní a vzdělanostní politiky, odpovědné reformě se ale nebrání.

Foto: Roman Vondrouš , ČTK

Na čtvrtečním jednání u kulatého stolu bylo křeslo pro premiéra prázdné. Měl zde usednout s ministryní školství Miroslavou Kopicovou po pravici a předsedou Akademie věd ČR Jiřím Drahošem po levici.

Podle nových pravidel hodnocení výsledků vědecké práce by měl Akademii věd příspěvek ze státního rozpočtu, který byl letos zhruba pět miliard korun, klesnout příští rok asi o miliardu a během tří let o polovinu letošní částky. Fórum proto požaduje okamžité zastavení aplikace nového hodnocení vědecké práce.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám