Hlavní obsah

Na Děčínsku a Českolipsku odstraňují následky záplav a počítají škody

Právo, Novinky, ČTK, koc, jas
Aktualizováno

V obcích na Děčínsku a Českolipsku, které postihla v sobotu blesková povodeň, odstraňují v neděli místní obyvatelé a hasiči škody. Povodeň zasáhla na Děčínsku povodí Ploučnice a Kamenice, na Českolipsku se rozvodnila říčka Bystrá. Lidé uklízejí a sčítají vzniklé škody.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Voda napáchola v Novém Oldřichově velké škody

Článek

Jen pozvolna se z povodňového šoku vzpamatovávají obyvatelé Žižkovy ulice v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku. Jindy klidný tok řeky Ploučnice se v sobotu odpoledne během několika málo minut změnil v dravý proud, který ničil vše, co mu přišlo do cesty. Do výše až půldruhého metru vnikl do několika domů. Jejich obyvatelům zničila velká voda veškeré vybavení.

„Stačili jsme zachránit jenom televizi. Veškerý nábytek můžeme vyhodit,“ řekla Právu Emílie Myslivečková, která s manželem našla dočasný azyl u příbuzných. „Nevím co si počneme,“ vzlykala. „Během půl hodiny jsme o všechno přišli,“ připomněla bleskový průběh povodně.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Cyklistické kolo voda naštěstí pro jeho majitele neodnesla daleko.

Lidé v Benešově se pustili do úklidu svých vyplavených příbytků. „Jde to pomalu, nevíme, co dělat dřív,“ řekl Právu pan Josef, nadávajíc přitom na ránu osudu. Dům nemá pojištěný, takže se musí spolehnout na pomoc státu. „Je to katastrofa, ale hlavně že se nikomu nic nestalo,“ našel nakonec alespoň jedno pozitivum v jinak prekérní situaci.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obyvatelé Žižkovy ulice se vzpamatovávají z povodňového šoku. Na domech je vidět, kam až sahalo voda, která se ulicí valila.

Nový Oldřichov odhaduje škody na milióny

Podobná je i situace v Novém Oldřichově. Hasiči a starostka zjišťují výši škod, které jsou v řádu miliónů. Škole, obecnímu úřadu i hasičskému muzeu se voda naštěstí vyhnula, poškozené jsou ale silnice, mosty i domy v dolní části obce, řekl velitel dobrovolných hasičů z Nového Oldřichova Miroslav Jonáš.

Starostka Marcela Novotná odhadla, že škody jsou v řádu miliónů. Vyčíslené je ještě nemá. Voda podemlela cesty, brala ploty i menší stavby, zničila přípojky plynu a elektřiny. Přesto se podle ní záplavy s postiženými oblastmi na Moravě nedají srovnávat. "Žádný z domů zřejmě nebude nutné zbourat," dodala Novotná.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Likvidace škod v Novém Oldřichově

Hasiči stále pomáhají s úklidem také na Děčínsku. Přívalové deště už ustaly, škody na majetku jsou přesto obrovské. Jejich výši nelze zatím podle operačního důstojníka ústeckých krajských hasičů odhadnout. Nikdo naštěstí při záplavách nezemřel ani nebyl zraněn.

Policisté přes noc hlídali rodinné domy v Markvarticích, Kunraticích a Benešově nad Ploučnicí, z nichž byli lidé evakuováni, řekl mluvčí děčínské policie Ladislav Cvik.

Rekordní povodeň

Blesková povodeň zasáhla v sobotu povodí řek Kamenice a Ploučnice na Děčínsku, obě řeky překročily během krátké chvíle třetí stupeň povodňové aktivity, ohrožení. Následnou povodeň v Benešově nad Ploučnicí, Srbské Kamenici, Janské a dalších obcích označil mluvčí státního podniku Povodí Ohře Jan Svejkovský za větší než stoletou. V současné době jsou hladiny všech toků v povodí pod úrovní prvního povodňového stupně.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Zásah při záplaváchj

V Libereckém kraji zasáhly v sobotu po poledni bouřky s přívalovými lijáky oblast Českolipska a Semilska. Přes noc se situace v celém kraji uklidnila, srážky téměř ustaly, nikde neplatí ani první povodňový stupeň - bdělost. "Ráno jsme vyjížděli jen do Chlumu na Českolipsku odklidit spadlý strom," řekl operační důstojník libereckých hasičů.

Voda hrozí na jihu Čech

V Jihočeském kraji platí druhý stupeň povodňové aktivity vyžadující pohotovost na řece Blanici v Heřmani na Písecku. Nejnižší první stupeň je podle vodohospodářů na dolním toku Lužnice, na Blanici v Bavorově, na Otavě v Písku a na Teplé Vltavě v Chlumu. Vzestup hladin řek způsobily sobotní odpolední bouřky s vydatnými srážkami. Během dopoledne by stavy měly kulminovat. Řekl to řekl Jiří Baloun z dispečinku Povodí Vltavy. "Bude záležet na vývoji počasí, případné další srážky během dne mohou hladiny vodních toků opět zvýšit," řekl Baloun.

Ústecký kraj spustí výstražný systém

Obce v Ústeckém kraji by měly být v budoucnu na takzvané bleskové povodně lépe připraveny. Umožní to systém hlásičů a srážkoměrných stanic, jimiž budou osazeny i malé vodní toky. Při přívalových srážkách tak budou obyvatelé obcí včas varováni před možnou záplavou, informovala mluvčí Ústeckého kraje Veronika Kindlová

"Hlásný a varovný systém nedokáže zabránit zaplavení domů. Upozorní ale občany, aby si z domovů stačili odnést cenné věci, popřípadě si zachránili život," doplnil náměstek ústecké hejtmanky Arno Fišera.

Reklama

Související články

Záplavy na Děčínsku a Českolipsku

Bouřky a přívalové deště zasáhly v sobotu Českou republiku. Největší škody napáchaly na severu Čech. V Novém Oldřichově na Českolipsku zaplavil rozvodněný...

Výběr článků

Načítám