Hlavní obsah

Na dálnici D5 se v deseti pod nulou narodil chlapeček

PLZEŇ
Aktualizováno

Na rozvadovské dálnici D5 se v autě v desetistupňovém mraze ve čtvrtek narodil zdravý chlapec. Jeho rodiče spěchali do porodnice, už tam ale nestačili dojet. Při porodu na 127. kilometru dálnice na Tachovsku asistovala i policejní hlídka, která jela náhodou kolem. Dítě, které dostalo jméno Lukáš, je stejně jako matka v pořádku.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Michaela Trhlíková se svým Lukášem v plzeňské porodnici.

Článek

Přivolaní zdravotníci je převezli do porodnice v Plzni. Těsně před koncem služby si policejní hlídka projíždějící 127. kilometrem dálnice D5 povšimla auta stojícího za postranní čarou. Muž a žena uvedli, že byli na cestě do porodnice, ale už to nestihli a přivolali si sanitku.

"Dítě se začalo hlásit na svět ještě před příjezdem lékařů, a tak policisté neváhali a mamince přímo na dálnici pomohli ve vozidle porodit. Samotný porod trval jen krátký okamžik a obešel se bez komplikací. Malého chlapečka zabalili policisté do prostěradla a společně s maminkou ho vzali do služebního policejního vozidla, kde se ještě následně postarali o jejich pohodlí," popsala události policejní mluvčí Pavla Soukupová.

Podle mluvčí záchranné služby Lenky Ptáčkové se dítě narodilo v termínu, pro jeho matku to byl druhý porod. Rodiče byli se zdravotníky v telefonickém kontaktu, porod probíhal velmi rychle. Policisté s matkou a chlapečkem přejeli kvůli bezpečnosti k nedaleké čerpací stanici, kde si ženu a novorozence převzali záchranáři.

Na dálnici se rodí poměrně často

I když porody v autě nejsou příliš běžné, na dálnici D5 se v nedávné době narodilo několik dětí. "Zrovna okolí 128. kilometru je zajímavé, naposledy pár dní před Vánocemi se tam také v autě narodila dvojčata, chlapec a děvčátko," uvedla Ptáčková.

První dítě odrodil otec ještě před příjezdem sanitky, druhé už porodili záchranáři. Předtím na dálnici rodila žena i v létě. "Za minulý rok jsme měli přímo v autě na dálnici D5 asi čtyři porody," dodala mluvčí záchranářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám