Hlavní obsah

Na co sáhne, to pohnojí, pustil se do nového ministra zemědělství Rath

– Praha

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) se znovu pustil do nového ministra zemědělství a bývalého středočeského hejtmana Petra Bendla (ODS). Rath přilil olej do ohně z jejich vzájemných sporů, když v pondělí hodnotil Bendlovo jmenování na ministerský post.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath (vlevo) s Petrem Bendlem na archivním snímku

Článek

„Bendl má pro ministerstvo zemědělství velmi dobrou kvalifikaci, protože na co v minulosti sáhl, to pohnojil,“ řekl Rath. Uvedl také, že podle jeho informací sice přišel Bendl do styku se zemědělstvím v 80. letech jako člen žňové komise SSM, kdy "kontroloval boj o zrno", ale jiné zkušenosti zřejmě nemá.

„Už Rathovy urážky komentovat nechci a nebudu. Zřejmě mu v dětství někdo hodně ublížil a on si teď kompenzuje,“ reagoval Bendl.

Bendl vystudoval vysokou školu strojní a textilní, v minulosti byl mimo jiné starostou Kladna, středočeským hejtmanem nebo ministrem dopravy. Minulý týden vystřídal v křesle ministra zemědělství odvolaného Ivana Fuksu (ODS).

"Je to dobrá zpráva pro všechny, kteří by chtěli být v budoucnu ministry. Že k tomu nepotřebují žádnou kvalifikaci. Jakékoliv ministerstvo je otevřeno komukoliv. I já jsem v duchu zajásal, protože tedy i mě může v budoucnu potkat to štěstí, že budu třeba ministrem průmyslu, ministrem zemědělství, ministrem životního prostředí nebo ministrem obrany," prohlásil ironicky Rath. "Stačí jenom, když dostatečně včas někoho zradíte a pomůžete premiérovi," dodal.

Vnitrostranický boj

Narážel tím na spekulace, podle nichž se premiér Petr Nečas (ODS) snaží jmenováním Bendla ministrem ovlivnit středočeskou organizaci ODS před volbou nového lídra. V jejím čele by totiž mohl Bendla nahradit Nečasův kritik a někdejší šéf poslaneckého klubu strany Petr Tluchoř, který má na své straně větší část vlivných regionálních politiků. Fuksa mu je názorově blízký. Středočeská organizace přitom před nastávajícím sjezdem jako jediná otevřeně odmítla například prodloužení mandátu Nečasova vedení ODS.

Nečas ale náhlou rošádu na ministerstvu zemědělství zdůvodňoval svou dlouhodobou nespokojeností s prací ministra Fuksy, mimo jiné kvůli správě lesů či Fuksově postoji k velkému tendru na likvidaci starých ekologických škod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám