Hlavní obsah

Na Česko udeřily první ranní mrazíky

Kvilda

S posledním srpnovým víkendem udeřily na západě a jihozápadě Čech první ranní mrazy. V horské Kvildě naměřili meteorologové ve dvou metrech -3,4 stupně Celsia, v Šindelové na Sokolovsku klesla rtuť teploměru na tři desetiny pod bod mrazu. Časté byly i přízemní mrazíky.

Foto: Profimedia.cz

Něktré květiny kvůli nižší teplotě na Šumavě zmrzly.

Článek

„Například v Konstantinových Lázních jsme v pěti centimetrech naměřili půl stupně pod nulou,“ řekl Právu Josef Cink z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Ranní mrazíky v tomto období podle něj nejsou ničím výjimečným.

"Naše lokalita je známa mrazem, který máme každý měsíc. Letos po dlouhých letech byl červenec měsícem, kdy se mráz neobjevil. Raritní je i srpen, když se mráz objevil až na samém konci měsíce," uvedl Rudolf Kovařík, meteorolog ze Šindelové. První mrazíky ve dvou metrech bývají podle jeho slov běžné už tak po 15., 18. srpnu, letos přišly podstatně později.

Letos jsme si užívali spíše takových prádelních dnů, tedy byly obrovská vlhka a poměrně i tepla. Proto se přemnožili slimáci a další škůdci
meteorolog Rudolf Kovařík

Šindelová je lokalitou na Karlovarsku, kde se vyskytují mrazy nejčastěji a patří mezi nejstudenější místo. "Letos jsme si užívali spíše takových prádelních dnů, tedy byly obrovská vlhka a poměrně i tepla. Proto se přemnožili slimáci a další škůdci," dodal.

První mrazy nyní podle Kovaříka budou mít na svědomí jiřiny, květiny kvůli nižší teplotě chatařům zmrzly. Pokud se v Šindelové objeví první mrazíky, budou následovat i v dalších dnech. Na ostatním území Karlovarského kraje zpravidla první teploty pod nulou nastupují až o tři čtyři týdny později, tedy mohly by se objevit někdy ke konci září.

Na západě Čech je tato neděle zřejmě prvním, kdy se minimální teplota dostala pod bod mrazu. "Nicméně není to nic neobvyklého. V roce 1987 jsme první mráz naměřili už 7. srpna v Konstantinových Lázních,“ dodal Cink s tím, že během září bude mrazivých rán dále přibývat.

Nedělní teplotu pod bodem mrazu na Horské Kvildě neoznačili meteorologové za něco mimořádného. Podle nich se stanice nachází v horském údolí. Nyní nastala situace, kdy se za studenou frontou dostal do oblasti studený vzduch, ale zůstalo jasno. V takovém případě se v horských údolích teploty kolem nuly pohybují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám