Hlavní obsah

Na Blízkém východě zemřelo již pět bojovníků z ČR

• Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

Situace v oblasti terorismu byla loni v České republice podle výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) klidná. Přesto tajná služba prověřovala více osob, které byly vnímány jako potenciálně rizikové s ohledem na možnou radikalizaci. Podle zjištění zpravodajců zemřelo v oblasti Blízkého východu již pět bojovníků, kteří odešli z ČR.

Foto: koláž Novinky.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Bezpečnostní informační služba získala během roku 2019 informace o smrti dalšího z dobrovolníků, kteří mezi lety 2012–2017 opustili ČR a vydali se bojovat do válečných oblastí na Blízkém východě,“ uvedli zpravodajci s tím, že pokud je informace pravdivá, jedná se o pátého zabitého bojovníka, který vycestoval z České republiky.

Další dva podle informací BIS setrvávali v Sýrii a o dalších neměli zpravodajci informace.

Jeden z bojovníků, kteří z Česka odešli do Sýrie a Iráku, je po smrti

Domácí

Za potenciálně rizikové zpráva označuje jejich možný návrat do Česka, k čemuž však nebyly dostupné žádné poznatky.

V souvislosti s porážkou tzv. Islámského státu ztratilo teroristické uskupení na atraktivitě. Někteří rizikoví jedinci nicméně podle zjištění BIS „vyjadřovali negativní postoje vůči české společnosti“.

Na základě rizikových faktorů, mezi něž patří nedostatečná integrace, ztráta rodinného zázemí, užívání drog i finanční tíseň a kriminální delikty, se pak zpravodajci zaměřili na osoby „u nichž došlo v posledním období k příklonu k víře“. Osoby, které by představovaly „bezprostřední hrozbu“, BIS loni neidentifikovala.

BIS znovu varovala před aktivitami Ruska a Číny

Domácí

Radikální projevy na internetu „byly obvykle motivovány snahou o upoutání pozornosti ve virtuální komunitě, případně byly manifestací určité psychické poruchy,“ shrnuli zpravodajci.

Pozornost věnovali i lázeňskému programu pro libyjské veterány, který je plně hrazen libyjskou vládou, a dění v kazašské sektě tzv. čistého islámu, jejíž členové se nadále izolovali od většinové společnosti a vytvářeli uzavřené komunity odmítající integraci.

Reklama

Výběr článků

Načítám