Hlavní obsah

Na Bílé Hoře se na orné půdě stavět nebude

Právo, Petr Janiš
Praha

Různí majitelé nezastavitelných pražských pozemků se léta snaží o jejich přeměnu na stavební parcely. Někteří k tomu nezískali souhlas města. Logickým následným krokem je výkup takových soukromých parcel Prahou. Stane se tak nyní u obory Hvězda.

Foto: Právo

Parcely zakoupené magistrátem

Článek

Vedení města souhlasilo s návrhem radního Jana Chabra (Spojené síly, TOP 09) odkoupit od soukromého vlastníka asi 10 tisíc metrů čtverečních pozemků mezi ohradní zdí obory a ulicí Moravanů. Praha za ně má zaplatit skoro 14 milionů korun (1425 korun za metr čtvereční).

Jakékoli privátní snahy o přeměnu tohoto místa na pozemky pro výstavbu vnímáme jako nepřijatelné
Jana Kabelová

Dosavadní majitel na místě snad nejkrutějších událostí bitvy na Bílé hoře chtěl stavět bytové domy. Jde přitom o zeleň a ornou půdu, se žádostmi proto neuspěl.

Odsouhlasil pak kupní cenu navrženou znalcem. „Jakékoli změny využití by byly naprosto nežádoucí a v příkrém rozporu s veřejným zájmem. Historie místa, které je spojováno s bitvou na Bílé hoře, činí navíc z lokality památné území pro celý národ. Jakékoli privátní snahy o přeměnu tohoto místa na pozemky pro výstavbu vnímáme jako nepřijatelné,“ řekla zastupitelka Prahy 6 Jana Kabelová (piráti).

Její pirátský kolega z magistrátu i Prahy 6 Viktor Mahrik chápe odkup jako nejlepší možnost, když majitel nechtěl respektovat, že některé pozemky mají pro Prahu speciální význam. Otázkou je, co bude s prostorem dále, když výstavbu Mahrik označil za „absolutně nevhodnou a nežádoucí“.

V pěstování máku je Česko světovou jedničkou

Domácí

Majitel své rozhodnutí prodat nezastavitelné parcely u přírodní památky odůvodnil tak, že „současně platný územní plán a ani navrhovaný metropolitní plán mu neumožňuje využít tyto pozemky k trvalému bydlení, přičemž všechny jeho dosavadní žádosti o změnu územního plánu byly zamítnuty“, stojí ve zprávě k rozhodnutí radních.

Na severu se staví o sto šest

„Budeme usilovat o revitalizace dané lokality, tak aby sloužila Pražanům pro volnočasové aktivity, jak je s ní počítáno také v územním plánu,“ dodal Mahrik s tím, že ani návrh nového metropolitního plánu u Hvězdy nepočítal s domy.

Jedná se však jen o jižní část obory. Při severní zdi, podél Libocké ulice, se staví o sto šest, jak příslušný odbor radnice Prahy 6 dovolí. Budoucím domům nepřekáží ani skalní masa opuky a více než sto milionů let starého hrubozrnného pískovce. Bagry ho zčásti odtěžily. Jedná se přitom o pohledově exponované místo kvůli nadmořské výšce.

Lahvička s tekutinou a drátky vyhnala desítky lidí z celního úřadu v Praze

Krimi

Mezi okolní novou zástavbou se u Libocké ulice skrývá památkově chráněná novorenesanční Schubertova vila z roku 1871 s věží a sgrafitovou výzdobou. Podle zprávy Národního památkového ústavu z roku 2018 má vila výrazně poškozený obvodový plášť i interiéry. „Objekt je neobydlený a zatéká do něj,“ stojí v popisu téměř současného stavu památky.

Reklama

Výběr článků

Načítám