Hlavní obsah

Myslivec ochrnul po nakažení klíšťovou encefalitidou

Právo, rup
Ústí nad Labem

Lékaři v ústecké Masarykově nemocnici mají od počátku května v péči čtyřiašedesátiletého myslivce z Českolipska, který trpí těžkými příznaky klíšťové encefalitidy. „Pacient je ochrnutý na všechny čtyři končetiny, je na dýchacím přístroji, odkázán na výživu do žíly. Muž se nenechal očkovat, ačkoli patří mezi rizikovou skupinu obyvatel. Klíště ho napadlo letos na jaře,“ řekl v úterý Právu primář infekčního oddělení Pavel Dlouhý.

Foto: Profimedia.cz

Nákaza klíšťovou encefalitidou může mít těžký průběh.

Článek

V loňském roce bylo v Ústeckém kraji nakaženo klíšťovou encefalitidou 52 lidí, nikdo na nemoc nezemřel. Nejhorším rokem byl rok 2006, kdy lékaři evidovali 65 onemocnění. František Šalanský, který nemoc prodělal v roce 2007, na úterní tiskové konferenci v Ústí nad Labem novinářům řekl, že průběh jeho nemoci byl velmi těžký.

Často například zapomíná, údajně někdy velmi špatně hledá slova, ačkoli dříve působil jako učitel. Případy podle Dlouhého mohou končit i celkovým ochrnutím a smrtí.

Ústecko a Děčínsko jsou nejrizikovější

Podle epidemioložky Evy Jílkové z ústeckého Zdravotního ústavu v Ústeckém kraji jsou rizikovými místy Ústecko a Děčínsko, především svahy u řeky Labe a okolí Úštěku na Litoměřicku. Uvedla, že infikovaná klíšťata se tam začala rozšiřovat v polovině 90. let minulého stoleté. Odborníci to přičítají hlavně změně obhospodařování krajiny a odsíření elektráren, a tím vymizení kyselých dešťů.

Jílková zároveň informovala, že nemocí se nejčastěji nakazí lidé středního a vyššího věku, u kterých má onemocnění i těžší průběh. Dlouhý upozornil na to, že proti klíšťové encefalitidě neexistují léky, lékaři jen mírní příznaky choroby.

Jedinou účinnou prevencí je očkování. V Ústeckém kraji je očkováno asi 21 procent populace. Podle Jílkové by očkování měli mít všichni lidé z rizikových skupin a starší lidé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám