Hlavní obsah

Mysli na svoje dítě, dědku, vyhrožují pražskému primátorovi Svobodovi

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) dostává výhrůžné textové zprávy, které se týkají i jeho rodiny. Ze stejného čísla mobilního telefonu chodí výhrůžky i radní Alexandře Udženija (ODS). Svobodovi a jeho ženě Pavle kdosi také propíchal pneumatiky auta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

Policie případ šetří, nechce ale říci, zda jde o jediné oběti anonymních hrozeb.

„Prošetřujeme situaci, v níž výhrůžné SMS chodí i dalším osobám z politického okruhu primátora,“ řekla Právu pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová. Odmítla upřesnit, o kolik lidí se jedná. „Pan primátor se k tomu nechce vyjadřovat. Jde o citlivou věc a soukromí rodiny,“ řekla Právu mluvčí magistrátu Tereza Krásenská. O kolik radních jde, nevěděla.

„Když jsem se bavila s kolegy, zjistila jsem, že takové zprávy dostáváme jen dva,“ řekla Právu Udženija. Fakt, že terčem výhrůžek nejsou mobily všech radních, potvrdil i náměstek primátora Josef Nosek (ODS).

Souvisí to s funkcemi

„Naštěstí je nedostávám,“ reagoval pro Právo Nosek. Na dotaz, zda si myslí, že může být jednou z příčin situace v pražské ODS, odpověděl: „Spíše to souvisí s jejich funkcí.“ Žádnou anonymní hrozbu nezaznamenal ani náměstek primátora Karel Březina (ČSSD). „A opravdu netuším, s čím to může souviset,“ reagoval pro Právo.

Podle Mladé fronty Dnes Svoboda našel v prvním únorovém týdnu gumy svého soukromého auta hned dvakrát propíchané, neznámý pachatel jednou také poškodil vůz jeho ženy. Výhrůžky se dokonce týkají primátorova syna.

„Máš malé dítě, dědku, tak na to mysli,“ mělo stát v jedné textové zprávě. Anonymní odesílatel telefon patrně zapíná jen ve chvíli, kdy vyšle sérii zpráv, a vzápětí jej vypne. Policie tedy může mít svázané ruce. Spekulace, že primátorova žena Pavla dostala ochranku, jsou podle informací Práva liché.

Radní Udženija si myslí, že pachatelem je někdo, kdo dobře zná pražské poměry. Zatímco Svoboda dostává výhrůžky už od prosince, u ní to trvá asi měsíc.

„Je to nárazové, někdy je to den za dnem, jindy takových zpráv přijde více,“ popsala Udženija. Podle ní člověk, který vstoupí do politiky, musí s obdobnými nepříjemnostmi počítat. Kdo by mohl být pachatelem, radní netuší. Udženija je dcerou podnikatele s módou Ranka Peciče, přítele prezidenta Václava Klause.

Svoboda se po nástupu do funkce rozloučil s některými úředníky z bývalé éry a musí řešit růst ceny stavebních prací tunelu Blanka. Spolu se svým zástupcem Karlem Březinou (ČSSD) vyhlásil, že město přejde na tzv. německý model správy společností, v nichž má město podíl. Politici by měli sedět jen v dozorčích radách.

Udženija dostala na starosti boj proti korupci, poměrně razantně se hodlá rozloučit s nájemcem Zimního stadiónu Štvanice, který by pak patrně mohlo město nechat přestavět.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám