Hlavní obsah

Muž na Karlovarsku hledal kameny na zahrádku, našel poklad starý 3000 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Nové Roli na Karlovarsku objevil muž bronzový poklad, který podle archeologů pochází z mladší doby bronzové. Jde o 18 předmětů, mezi nimiž jsou náramky, spony, faléry, nápažníky a prsten. Muž přitom hledal pouze vhodné kameny na svou zahrádku. Ve středu o nálezu, k němuž došlo během týdne, informovala krajská mluvčí Jana Pavlíková.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Nedaleko Mezirolí u Staré Role na Karlovarsku byl nalezen unikátní bronzový poklad. Na snímku ukazuje sponu archeolog Jan Tajer.

Článek

„Nálezce velmi nízko v zemině nalezl 17 bronzových předmětů různé velikosti, od malého prstenu až po velké, 30 centimetrů dlouhé spony. Všechno jsou to bronzy charakteru šperků, většina z nich je párových. Při revizním výzkumu jsme potom našli ještě předmět další, který potvrdil i to, že ten člověk s největší pravděpodobností nepoužil detektor, ale narazil na to náhodně," řekl archeolog karlovarského muzea a náměstek karlovarského primátora Jiří Klsák (KOA).

Tak rozsáhlý bronzový poklad, který byl před 3000 lety záměrně uložen do země, podle něj v Karlovarském kraji ještě nikdy nalezen nebyl.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Nalezený poklad

„Počet předmětů z mladší doby bronzové v tomto jediném depotu několikanásobně převyšuje doposud známé objevy obdobných depotů na území Karlovarského kraje," řekl archeolog Národního památkového ústavu v Lokti Filip Prekop. Archeologové podle něj pokračují v průzkumu na místě nálezu, je totiž velká pravděpodobnost, že by tam mohli objevit další předměty.

„Všechny dosavadní nálezy jsme předali Muzeu Karlovy Vary. V nejbližší době budou pravděpodobně představeny i veřejnosti," řekl Prekop.

Podle televize Nova je nálezcem dvaačtyřicetiletý muž. Bude mu náležet deset procent z ceny pokladu, jehož hodnotu vyčíslí odborníci.

Na Karlovarsku jsou podobné nálezy spíše výjimečné. Naposled byly v roce 2008 v Hroznětíně nalezeny dva srpy a bronzová sekyrka. Další nálezy podobně starých předmětů pocházejí z 80. let minulého století.

Reklama

Výběr článků

Načítám