Hlavní obsah

Muž kopal septik a našel stříbrný poklad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na poklad v podobě dvou stovek stříbrných mincí narazil Ladislav Frémuth z Bělečka na Pardubicku při kopání septiku. Mince pocházejí podle archeologů Východočeského muzea v Pardubicích z konce 17. století z doby vlády krále Leopolda I.

Foto: Pardubicích v muzeum Východočeské, ČTK

Při vykopávání septiku našel Ladislav Frémuth z Bělečka na Pardubicku poklad z doby vlády Leopolda I.

Článek

„Archeologové místo prohledali, zdokumentovali nález a pomocí detektoru kovů dohledali ještě další stříbrné mince. Celkem jsme jich napočítali 189. Mince nyní posoudí numismatik,” řekl ředitel muzea Tomáš Libánek.

Podle prvotního ohledání soubor tvoří krejcary, tříkrejcary, šestikrejcary a patnáctikrejcary ražené v druhé polovině 17. století, většinou mezi lety 1670 až 1700.

„Je to na svou dobu typická směsice běžných nominálů, která se zachovala ve velmi pěkném stavu. Evidentně byly mince uchovány v sáčku nebo keramické nádobě,” řekl vedoucí odborného úseku muzea a numizmatik Ladislav Nekvapil.

Hledač pokladů našel v Moravském krasu 50 stříbrných mincí

Domácí

Ražby jsou z různých německých teritorií, převažuje rakouská ražba, ale archeologové našli i mince olomouckého biskupství. „Podařilo se objevit i několik desítek keramických fragmentů různého stáří. Ty teď musíme laboratorně ošetřit a vyhodnotit, zda s pokladem souvisí,” uvedla archeoložka Tereza Jošková.

Foto: Pardubicích v muzeum Východočeské, ČTK

Nalezené mince

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám