Hlavní obsah

Musíte naši ambasádu chránit, obrací se Petříček na Rusko po útoku extremistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček poslal v pondělí nótu ruské diplomacii s tím, že Rusko je povinno chránit ambasádu ČR v Moskvě. Učinil tak poté, co v neděli skupina radikálů v maskách hodila do areálu ambasády několik dýmovnic a na plot vyvěsila nápis Stop fašismu. Petříček doufá, že se takové útoky už nebudou opakovat. Incident měl být reakcí na odstranění sochy maršála Ivana Koněva v Praze.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Článek

„K incidentu došlo i přesto, že v Moskvě mj. platí až na výjimky zákaz vycházení. Česká republika protestuje proti útoku na prostory diplomatické mise, které je hostitelská země povinna chránit,” uvádí v oficiální nótě ministerstvo zahraničí, kterou v pondělí odeslalo ruskému ministerstvu zahraničí.

„Očekáváme, že ruské orgány přijmou taková opatření, aby se podobné incidenty neopakovaly,” píše se v ní dále.

Reakce na odstranění Koněva

Česká strana tak reaguje na akci ultralevicové a krajně nacionalistické skupiny osob pod názvem Jiné Rusko, která v neděli v maskách vyvěsila na plot českého velvyslanectví v Moskvě nápis Stop fašismu a hodila do areálu ambasády několik dýmovnic. Jde podle nich o reakci na odstranění sochy maršála Ivana Koněva v Praze.

Radikálové zaútočili na českou ambasádu v Moskvě kvůli Koněvovi

Evropa

Jiné Rusko, jehož stoupenci sami sebe označují za nacionální bolševiky, se hlásí k odkazu nedávno zemřelého kontroverzního politika Eduarda Limonova, jednoho z hlavních ideologů velkoruské nacionalistické levice. Na svém webu k útoku na ambasádu strana uvádí, že šlo o odpověď českým úřadům za odstranění Koněvovy sochy, které prý bylo "součástí všeobecné strategie evropských států na přezkoumání výsledků druhé světové války".

Vandalský čin, který nezůstane bez odezvy, ohradili se Rusové proti přesunu Koněva

Domácí

„Když odmítají zásluhy sovětského národa ve věci boje s nacismem, vydávají se samy české úřady na cestu schvalování nacismu,” konstatuje se v článku. Strana Jiné Rusko v něm vyzývá ruské ministerstvo obrany k odpovídajícím diplomatickým, "a bude-li to nutné, nejen diplomatickým" krokům, které by měly "přesvědčit evropské kolegy o tom, že rusofobie v jakékoli formě nezůstane bez trestu".

Článek končí provoláním "Naše tanky budou v Praze!" a "Rusko je všechno, vše ostatní nic". Z přiložených fotografií je patrné, že akci provedli čtyři muži oblečení v černém a v maskách. Televize REN ve své zprávě uvedla, že policie po pachatelích akce pátrá.

Praha 6 odstranila sochu Koněva. Využili jsme nouzového stavu, připustil starosta

Domácí

Sochu sovětského maršála Ivana Koněva, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku, odstranila radnice Prahy 6 minulý pátek. Proti postupu radnice ostře protestovali čeští komunisté, Rusko prostřednictvím svého pražského velvyslanectví i prezident Miloš Zeman. Starosta městské části Ondřej Kolář uvedl, že radnice k odstranění sochy využila nynější nouzový stav.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám