Hlavní obsah

Msta hackerů. Útočili na web olomouckého magistrátu

– Olomouc

Hackeři o víkendu zaútočili na veřejné webové servery Olomouce. V důsledku toho musely být preventivně odstaveny webové stránky města. Právo o tom v pondělí informoval mluvčí olomouckého magistrátu Michal Folta.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Olomouc

Článek

V krátké době se jednalo již o druhý kybernetický útok směřující na Olomouc. Podle odborníků za ním stojí stejná hackerská skupina, která na začátku dubna zašifrovala datovou síť magistrátu, čímž jeho pracovníkům znemožnila přístup k uloženým datům a počítačovým systémům, což na zhruba dva týdny vážně ochromilo činnost radnice.

Motivem druhého útoku měla být msta za to, že magistrát odmítl zaplatit výkupné 100 tisíc dolarů ve virtuální měně za dešifrování systému a sám už ve spolupráci s externími IT specialisty obnovil provoz většiny úředních činností napojených na datovou síť.

NÚKIB varoval po kauze Vrbětice před zvýšeným rizikem kyberútoků v Česku

Bezpečnost

„O víkendu došlo k útoku na webové stránky města, kdy stejná hackerská skupina cíleně útočila na webové servery s cílem eliminovat jejich dostupnost. IT tým útok rychle odhalil, provedl protiopatření, a preventivně příslušné servery odstavil,“ uvedl Folta s tím, že funkčnost webových portálů je zatím omezena.

Skupina útočníků víkendový atak podle něj zdůvodnila tím, že město obnovilo datovou infrastrukturu vlastními silami a nezaplatilo požadované výkupné. „Podle jejího vyjádření jde o mstu,“ konstatoval Folta.

Po masivním kybernetickém útoku z počátku dubna jsou už veřejnosti k dispozici služby téměř všech agend olomouckého magistrátu. „Výjimkou je zatím živnostenský úřad, ale na zprovoznění jeho agendy se intenzivně pracuje,“ poznamenal mluvčí.

Telefony mimo provoz, zápisy na papír. Olomoucký magistrát se vzpamatovává z kyberútoku

Bezpečnost

V případě některých odborů, jako je majetkoprávní, stavební, životního prostředí, dopravy či místní zeleně a odpadového hospodářství, však zatím podle něj neběží plnohodnotně softwarová podpora.

„To pro občana znamená, že vyřizování příslušné žádosti může být v některých případech zdlouhavější. IT specialisté pracují na tom, aby bylo fungování magistrátní digitální infrastruktury a všech speciálních aplikací každým dnem lepší, rychlejší a samozřejmě bezpečnější,“ doplnil Folta.

Hackerský útok z počátku dubna vyšetřují kriminalisté odboru analytiky a kybernetické kriminality krajského policejního ředitelství v Olomouci.

„Zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací,“ uvedl již dříve policejní mluvčí Libor Hejtman s tím, že pachateli hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám