Hlavní obsah

Mrznout bude do konce února

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Únor bude mrazivějším měsícem než leden, který z dlouhodobého pohledu je nejstudenější. Mrazy už trvají více než deset dní a nepoleví do konce února.

Foto: Vratislav Konečný

Staré bělidlo

Článek

"Vím, že už by lidé chtěli jaro a teplo, ale pár dní si ještě musíme počkat. Zima končí kalendářně až koncem března, a tak stále má právo nám dokazovat co umí," řekl Právu v pátek Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Víkend bude mrazivý a po něm ještě mrazy zesílí. Dnes můžeme očekávat polojasnou až oblačnou oblohu, na východě republiky pak zataženo s občasným sněžením.

Během dne od severozápadu ale také bude zatažená obloha a přidá se i sněžení. Noční teploty klesnou na -6 až -10, v místech s vyjasněním na -15, denní budou -3 až 1. V neděli by mělo být zataženo až oblačno, občas se sněžením a noční teploty -3 až -7, denní pak stejné jako v sobotu.

Zima a sníh

V pondělí rtuť teploměru v noci by měla poklesnout od -6 až do -15 a přes den vystoupit na -3 až 1. Provázet nás bude většinou oblačné počasí, místy se sněžením.

Také v úterý se očekává oblačno až zataženo, na většině území sníh nebo sněhové přeháňky a noční i denní teploty stejné jako v pondělí.

Od středy do soboty by pak mělo být oblačno až zataženo se sněžením nebo sněhovými přeháňkami, přechodně i polojasno. Noční teploty -5 až -9, v místech s vyjasněním a na sněhové pokrývce až -17, denní -4 až 1.

Jak je v Evropě

Zimní počasí provází celou severní a část západní a střední Evropy. Mrazy ale nejsou příliš silné, většinou se denní maxima pohybují od 0 do -10.

Nejchladněji je na Urale -15 a nejtepleji na pobřeží Středozemního moře, kde denní teploty vystupují na 10 až 15 st., což odpovídá běžným hodnotám pro tuto roční dobu.

"Příliv tropického vzduchu do východní oblasti Středozemního moře způsobilo zvýšení teplot v Turecku a na Kypru na 17 až 21 st. a na středomořském pobřeží zemí Blízkého východu je dokonce 22 až 28 st. tepla," uzavřel Seifert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám