Hlavní obsah

Mrazivé ráno poslalo teploty hluboko pod nulu, na Šumavě bylo –10,7 stupně

Novinky, jas

Středeční ráno bylo na celém území velmi chladné. Na Šumavě klesla rtuť teploměru pod –10 stupňů Celsia. Nejchladněji bylo na Rokytské slati, kde naměřili –10,7 stupně Celsia. Mnoho stanic hlásí rovněž překonání teplotních rekordů pro dnešní den. Průměrná minimální teplota byla v polohách do 600 metrů nad mořem –0,8 stupně Celsia.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Minimální teploty 26. 9. 2018

Článek

„Středeční ráno je tím nejchladnějším z celého pracovního týdne – kvůli studenému severozápadnímu proudění, slabému větru a jasné obloze klesala teplota hodně nízko,” uvedla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Vedle Rokytské slati bylo velmi chladno rovněž v Pohoří na Šumavě, kde naměřili –9 stupňů, či na Jizerce v Jizerských horách, kde teplota klesala k –8 stupňům.

V nížinách se minima nejčastěji pohybovala mezi 3 a –2 stupni Celsia.

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) byly rekordy pro dnešní den překonány na 95 stanicích, které měří déle než 30 let. Na 21 stanicích, které měří více než 30 let, byl překonán rekord minimálních teplot pro celé září.

„Už dnes odpoledne se bude severozápadní proudění měnit na teplejší od jihozápadu. Čtvrteční ráno přinese teploty mezi 6 a 2 stupni, ojediněle očekáváme přízemní mrazíky,” dodala Honsová k dalšími vývoji počasí.

Po pátečním přechodu studené fronty se v sobotu opět ochladí a sobotní ráno bude opět mrazivé. Teploty budou klesat k 3 až –1 stupni.

Reklama

Výběr článků

Načítám