Hlavní obsah

Mráz, chladno, déšť. Oteplení v nedohlednu

I další květnový týden bude ve znamení nezvykle chladného a ponurého počasí, zpočátku zaznamenáme mrazivá rána. Jediným teplejším dnem bude sváteční středa, pak začne opět převládat pošmourno, které ale budou doprovázet stále potřebné srážky, informovala v pondělí Novinky Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Pondělní ráno bylo mrazivé, v Karlových Varech v 6:00 naměřili –3,4 stupně, v Liberci –2,6, na Jizerce –7,5 a Šindelová hlásí –5 stupňů. I přes den bude do ČR proudit studený vzduch od severozápadu, nejvyšší teploty tak vystoupí pouze na 8 až 12. V Čechách bude oblačno až polojasno, odpoledne se místy objeví dešťové přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku ještě doznívá vlnící se studená fronta přinášející přeháňky. Od nadmořské výšky 800 metrů budou srážky sněhové.

Mrazivé bude i úterní ráno s teplotami mezi 2 až –2 stupni, přičemž na horách budou teploty ještě nižší. Přes den už ale bude studené severozápadní proudění slábnout a teploty vystoupí na 11 až 15 stupňů. Bude skoro jasno až polojasno, odpoledne ale bude přibývat oblačnosti na oblačno, postupně s dešťovými přeháňkami.

Sváteční středa bude nejteplejším dnem z celého týdne. Ráno se očekávají teploty mezi 5 až 1 stupněm a četné přízemní mrazíky. Maxima ale vystoupí na 16 až 20 stupňů, protože k nám bude proudit teplý vzduch od jihozápadu. To však bude jen na pár hodin. Zpočátku dne bude polojasno, odpoledne se začne vytvářet zpočátku kupovitá oblačnost místy s přeháňkami. „Postupně se k nám začne nasouvat i frontální oblačnost,“ uvedla Honsová.

Čtvrtek by měl podle ní propršet, mělo by být zataženo s deštěm nebo s přeháňkami. Díky větší oblačnosti bude ale teplejší ráno s hodnotami mezi 9 až 5 stupni. Odpolední maxima vyšplhají na 12 až 16 stupňů.

V pátek bude opět převážně oblačno s deštěm nebo přeháňkami, ale srážek už nebude tolik jako předchozí den. Po ránu se ochladí na 8 až 4 stupně, nejvyšší odpolední teploty budou mezi 12 až 16 stupni.

„Na víkend už je přichystaná tlaková níže, opět se vrátí chladnější charakter počasí s velkou oblačností a do hor sněžení,“ upozornila Honsová. V sobotu ráno klesnou teploty na 7 až 3 stupně, odpoledne vystoupí na 10 až 14. Neděle bude ještě chladnější s ranními teplotami mezi 5 až 1 stupněm a odpoledními mezi 8 až 12 stupni.

Anketa

Vyhovuje vám chladný průběh května?
Ano
64,1 %
Ne
35,9 %
Celkem hlasovalo 5504 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám