Hlavní obsah

Motýlí křídla zaplní Fatu Morganu. K vidění bude i motýl s průhlednými křídly

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Botanická zahrada v pražské Troji v tropickém skleníku Fata Morgana opět pořádá výstavu exotických motýlů. Je to už popatnácté, přesto se mohou návštěvníci těšit i na několik novinek. Mezi ně patří například Greta oto — motýl s průhlednými křídly.

Motýli v botanické zahraděVideo: Novinky

 
Článek

Greta oto je původem ze Střední a Jižní Ameriky. Tito drobní motýli postrádají na větší části křídel šupinky, a proto jsou jejich křídla zcela průhledná.

Foto: Profimedia.cz

Greta oto

Nebude to na výstavě jediný unikát. „Bude zde motýl, kterého jsme měli loni, ale byla jenom jedna kukla. Je to příbuzný motýla s největším rozpětím křídel, je to martináč a jmenuje se Atacus Ceasar,” řekla Novinkám kurátorka výstavy Eva Smržová.

Ta zve návštěvníky také na babočky nebo sovího motýla s nádherně modrými křídly.

Foto: Novinky

Kukly motýlů.

Botanická zahrada objednala 6000 kukel, kolik druhů motýlů z toho nakonec bude, však přesně netuší. „Zatím máme čtyřicet druhů. Objednáváme si různé konkrétní druhy, ale třeba u otakárků přijde vždycky taková směs několika druhů, takže počet se nedá přesně určit, ale 60 druhů tu bude určitě,“ uvedla Smržová.

Nechtěná vajíčka

Motýli kladou vajíčka po tropických květinách. To pro botanickou zahradu znamená i poměrně velké úskalí.

„Vajíčka raději rozdáváme do škol nebo do jiných botanických a zoologických zahrad, případně i vážným zájemcům z veřejnosti, protože si to nemůžeme dovolit. Taková housenka je schopná pozřít neskutečné množství jídla. To by byl skleník za chvíli sežraný,“ podotkla Smržová.

Foto: Novinky

Motýlí larvy.

Výstava začíná 4. dubna a končí 28. května. Zatím je mnoho kukel ještě nevylíhnuto, tudíž můžete být svědky zrození tohoto zástupce hmyzu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám