Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj hlásí zhoršené rozptylové podmínky

Lidem v Moravskoslezském kraji se v pondělí hůře dýchá. Rozptylové podmínky v regionu jsou zhoršené a limity pro polétavý prach jsou podle dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) překročeny na všech stanicích.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smog v Ostravě. Ilustrační foto

Článek

Nejhorší situace je na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Nejvyšší hodnoty ráno vykazovala stanice Třinec-Kanada, kde průměrné denní koncentrace polétavého prachu měly hodnotu 134 mikrogramů na metr krychlový, přičemž limit je 50 mikrogramů. Podle aktuálních hodinových koncentrací je situace v regionu hodnocena rozdílně, jako špatnou ji meteorologové označili na dvou stanicích, a to v Ostravě a Třinci.

„Rozptylové podmínky budou zpočátku mírně nepříznivé, místy i nepříznivé, během dne pak postupně většinou dobré. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat většinou nad hodnotou stanoveného imisního limitu,” uvedli meteorologové.

V letošní topné sezoně byla v regionu smogová situace zatím vyhlášena jednou, a to koncem října. V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Ke znečištěnému ovzduší přispívá nejen průmysl, ale i doprava, topení v domácnostech a škodliviny ze sousedního Polska.

Průměrná 24hodinová koncentrace polétavého prachu PM10 (v mikrogramech na metr krychlový)
Měřicí stanicehodnota
Český Těšín117
Frýdek-Místek95
Havířov95
Karviná103
Ostrava-Fifejdy81
Ostrava-Mariánské Hory69
Ostrava-Přívoz65
Ostrava-Radvanice86
Ostrava-Zábřeh87
Opava71
Rychvald98
Třinec-Kanada134
Třinec-Kosmos116
Dolní Lutyně-Věřňovice99
Zdroj: ČHMÚ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám