Hlavní obsah

Moravo, Moravo... Moravané navrhují k hymně přidat zmínku o zemi moravské

K iniciativě za změnu české hymny se přidaly spolek Moravské srdce a dosud neregistrované Moravské zemské hnutí. Pokud je cílem návrhů, které ve středu předložil k veřejné diskusi Český olympijský výbor, i delší provedení hymny, navrhuje spolek navázat na první sloku písně Kde domov můj první slokou slavnostní moravské písně Moravo, Moravo.

Olympijský výbor představil nové varianty státní hymnyVideo: Novinky

 
Článek

Podle spolku Česká republika není tvořena jen zemí českou, ale i dalšími historickými zeměmi, což je třeba v letošním výročním roce připomínat. Ve čtvrtek to řekl předseda spolku Pavel Dohnal.

Moravské zemské hnutí úsilí o přidání druhé sloky interpretuje „jako zoufalý a k neúspěchu odsouzený pokus o oživení deformovaného a vyčpělého českého nacionalismu“. „Je to pokračování přejmenovávací mánie, na jejímž začátku stojí v roce 1969 pookupační Česká (socialistická) republika a na konci loňský zemanovský paskvil Czechia,“ uvedl ve čtvrtek v tiskové zprávě za přípravný výbor hnutí Ondřej Hýsek.

Moravané a Slezané při odpovědi na otázku „Kde domov můj?“ odmítají podle něj lhát, že bydlí v sousedních Čechách, navrhují přidat ke státní hymně takový text, který bude v duchu Ústavy ČR odkazovat nejen k občanům ČR v Čechách, ale i na Moravě a ve Slezsku. Hnutí dodává, že hudební podoba hymny je v nové verzi „zbytečně rozplizlá a nezřetelná“ a Škroupovo zhudebnění s Jeremiášovou úpravou jsou mnohem lepší.

Spolek Moravské srdce svůj návrh poslal olympijskému výboru, odpověď zatím podle Dohnala nedostal. Ne všichni olympionici, reprezentanti a sportovci ale podle něj jsou pouze z Čech, jsou také z Moravy. Vybízí ČOV, ať se zeptá samotných moravských sportovců, jestli by se jim líbilo, kdyby se v hymně České republiky zpívalo i o jejich rodné Moravě, až budou stát na nejvyšším stupni určeném pro vítěze.

Návrh nové podoby české hymny i s druhou slokou písně Kde domov můjVideo: Novinky

„Upřímně si od toho moc neslibujeme, ale je to náš příspěvek do debaty,“ řekl Dohnal. Připomněl, že i ústava mluví o historických zemích, které tvoří Českou republiku.

ČOV zveřejnil několik nahrávek variant hymny ve středu. Upravil ji skladatel Miloš Bok, který se pokusil naplnit záměr objednavatele, aby hymna byla sebevědomější a vlastenečtější. Případně by mohla mít dvě sloky, jako tomu bylo dříve.

Foto: archiv spolku Velkobílovických vinařů

Ve Velkých Bílovicích nahlédnete do vinařských sklípků.

Kontroverze vyvolaly návrhy už při tiskové konferenci, dvě ze zveřejněných variant jsou pompéznější a majestátnější, než jsou lidé dnes zvyklí. Přítomní hudební publicisté či muzikologové je označili za Bokovu skladbu na námět hymny než hymnu. Uváděli, že melodie hymny se ztrácí pod bohatou kontrapunktickou prací skladatele. Bok to odmítá.

Anketa

Chtěli byste, aby první sloka písně Moravo, Moravo byla součástí hymny ČR?
Ano
42,2 %
Ne
57,8 %
Celkem hlasovalo 8157 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám