Hlavní obsah

Modří odpadlíci se objeví v popředí Jihočechů, mezi prvními bude i Doktor

Právo, Novinky, Vladimír Vácha
České Budějovice

Politické spektrum na jihu Čech se rozšiřuje o další subjekt - Jihočechy 2012. Na jeho kandidátce se zřejmě objeví řada bývalých zhrzených členů občanských demokratů, kteří v minulosti neuspěli v boji o posty na kandidátkách ODS. V čele kandidátky by mohl stanout poslanec Michal Doktor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Michal Doktor (zvolený za ODS)

Článek

Vzniklé politické hnutí se snaží integrovat členy různých nezávislých kandidátek z loňských komunálních voleb především na pravé straně politického spektra i některé starosty.

V Jihočeších 2012 se profilují zejména bývalí členové ODS ze Strakonicka, Písecka, Jindřichohradecka a Českobudějovicka. Zájem o možná volitelná místa na kandidátce v letošních krajských volbách má například starosta Strakonic Pavel Vondrys, který odešel z ODS předloni v létě, současný ředitel krajského úřadu Luboš Průša, bývalý starosta Písku, rovněž za ODS, či poslanec Michal Doktor. O něm se v kuloárech Jihočechů hovoří jako o možném lídrovi.

Doktor vystoupil z ODS v listopadu poté, co neuspěl u premiéra Petra Nečase (ODS) se svou žádostí o post ministra průmyslu a obchodu, a namísto něj dostal funkci jeho úhlavní stranický rival Martin Kuba. O Kubovi se hovoří jako o pravé ruce jihočeského „vládce z Hluboké“, tzv. kmotra Pavla Dlouhého. Vedení jihočeské ODS se předloni pokusilo Doktora z vysoké politiky vyšachovat a umístilo jej na nevolitelné místo kandidátky pro sněmovní volby. Díky preferenčním hlasům ale šel Doktor do Sněmovny z prvního místa.

Nejen rebelové

Na případném volitelném místě má figurovat i českobudějovický primátor Juraj Thoma z hnutí Občané pro Budějovice. Thoma byl primátorem Budějovic od roku 2006. Také proti němu v roce 2010 nedlouho před volbami Kuba vystoupil, což vedlo k odvolání Thomy z funkce. Ve volbách ale stanul Thoma v čele Občanů pro Budějovice a zvítězil. Primátorský post obhájil a společně s ČSSD a TOP 09 se ujal vlády. Občanští demokraté se museli spokojit s opoziční rolí. 

Výraznými postavami kandidátky mají být i místostarosta Prachatic Robert Zeman z hnutí Pro Prachatice, bývalý člen ODS a následně US-DEU, a starosta Tábora Jiří Fišer z hnutí Tábor 2020.

Na přední místa kandidátky mají šanci také předseda Jihočechů, starosta Kovářova Pavel Hroch (KDU-ČSL) či starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský (nezávislý), kteří by měli dát kandidátce punc nezávislosti.

„Jedná se ve valné míře o bývalé či současné starosty větších měst a obcí. Jejich jména se na veřejnosti často objevují, což jim přináší u lidí i určitou popularitu. Na druhou stranu je třeba, aby si volič uvědomil, že jde většinou o bývalé významné členy ODS a to znamená pravicové politiky,“ reagoval na vznik Jihočechů šéf sociálních demokratů na jihu Čech, hejtman Jiří Zimola.

Reklama

Výběr článků

Načítám