Hlavní obsah

Modernizace tanků a vrtulníků: Obrana našla další drahé zakázky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo obrany našlo další dvě zakázky, kde předpokládaná cena zásadně neodpovídá té skutečné. Jde o zakázky na modernizaci 33 tanků T-72M4CZ a 15 vrtulníků Mi-171Š. Uvedlo to v pondělí ministerstvo obrany, které po předchozích kauzách drahých zakázek zadalo kontrolu těch ostatních.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Lubomír Metnar

Článek

Předpokládaná hodnota zakázky u tanků činila 908 milionů korun bez DPH, vláda se s ní seznámila loni v červnu. V případě vrtulníků byla vládě oznámena cena 792 milionů korun bez DPH, zakázka šla na vládu na podzim. Podle informací ČTK se skutečná cena při vyjednávání o ceně zvýšila asi na dvojnásobek.

Obě zakázky měly získat státní podniky VOP a LOM Praha. Zatím nebyly podepsány smlouvy.

„U rozběhnutých zakázek na modernizaci tanků a transportních vrtulníků zatím nedošlo k podpisu smluv. A nestane se tak, dokud nebude známá a zdůvodněná reálná cena,” sdělil ministr obrany Lubomí Metnar (za ANO).

Metnar to schytal v ANO za radary a slíbil čistku. Náměstek raději rezignoval

Domácí

Obrana už v minulých týdnech čelila kritice, že u dvou zakázek představila mnohem nižší cenu, než byla ta skutečná. U koupi osmi mobilních rušiček uvedlo ministerstvo poslancům ze sněmovního výboru pro obranu cenu 960 miliónů, a hned druhý den komise na ministerstvu schválila cenu 1,4 miliardy.

Metnar: Cena 1,5 miliardy za radary je v pořádku, chybný byl odhad na nižší cenu

Domácí

Za dvojnásobek, než pedpokládala vláda, koupilo ministerstvo i radary od pardubické firmy ERA. Vládu Metnar informoval, že budou stát 780 milionů, ceny byla ale 1,5 miliardy. To je třikrát více než dalo za stejné radary před pěti lety NATO.

Kvůli chybnému posudku na nízkou cenu radarů skončil na ministerstvu jeden úředník a odešel i náměstek pro vyzbrojování Filip Říha. Zdůvodnil to mediálním tlakem.

Reklama

Výběr článků

Načítám