Hlavní obsah

Mobilním operátorům se nelíbí povinnost monitorovat hovory klientů

Právo, Josef Koukal

Od pondělí mají telefonní operátoři novou povinnost: monitorovat a až rok uchovávat údaje o tom, kdo s kým si telefonuje či esemeskuje, jak dlouho hovoří a o neuskutečněných hovorech, tzn. když volající toho druhého pouze prozvání.

Foto: Profimedia.cz

Telefonní operátoři musí nově uchovávat data o telefonních hovorech a sms.

Článek

Tento postup jim přikazuje novela zákona o elektronických komunikací, kterou ČR přijala z podnětu Evropské unie. Dva ze tří velkých operátorů, kteří působí v Česku, však už teď říkají, že informace o nepřijatých hovorech shromažďovat nebudou.

Podle mluvčího Vodafonu Miroslava Čepického mají povinnost ukládat údaje o nepřijatých hovorech jen ti operátoři, kteří už dosud tyto údaje ukládali. „Vodafone to nedělal, tudíž se na nás nyní tato povinnost nevztahuje,“ tvrdí Čepický.

Stejného názoru je i mluvčí T-mobile Martina Kemrová. „Novela pro nás neznamená vůbec nic. Údaje o prozvánění mají uchovávat pouze ti operátoři, kteří už tak činí. A protože my to nejsme, tak je ani sledovat nebudeme,“ říká Kemrová.

Ve výkladu není jasno

Jediným operátorem, který už předem vyjádřil ochotu nepřijaté hovory zaznamenávat, je Telefonica O2. Přitom její zástupce tvrdí, že ani oni údaje o prozvánění v současné době neshromažďují. „Novelou se řídit budeme,“ uvádí ředitel pro právní podporu a regulaci O2 Václav Zakouřil.

Samo ministerstvo průmyslu a obchodu, které novelu předložilo, připouští, že operátoři mohou mít při výkladu zákona pravdu. Mluvčí úřadu Tomáš Bartovský Právu řekl, že ministerstvo nemá k dispozici analýzu, kteří z operátorů již v současné době neuskutečněné hovory evidují.

„Může se skutečně stát, že na některé operátory se povinnost vztahovat bude a na jiné ne. Naší prioritou nebylo zvýšit dohled nad telefonními hovory občanů, ale dokončit implementaci evropského práva,“ vysvětlil Bartovský.

Tejc: pokud to tak je, jde o chybu v zákoně

Nově přijatá novela přitom měla výrazně pomoci policii při pátrání po pohřešovaných osobách či při vyšetřování organizovaného zločinu. Podle experta z Policejní akademie Mariána Brzybohatého totiž zločinci mohou prozvánění používat jako formu šifrování.

„Pokud by se povinnost vztahovala jen na některé operátory, šlo by jednoznačně o pochybení a muselo by se to řešit,“ míní Brzybohatý.

„Reakci operátorů chápu, protože pro ně to znamená další práci navíc. Ale ať budou nebo nebudou chtít, věřím, že v krátké době tuto povinnost budou muset splnit,“ uzavírá Brzybohatý.

Pokud by poskytovatelé telefonického spojení nespolupracovali, organizovaným gangům by pak stačilo jen změnit operátora a zůstaly by mimo hledáček policistů.

Jeronýma Tejce z opoziční ČSSD informace překvapila. „Na výborech byla novela zdůvodňována tím, že se bude vztahovat na všechny provozovatele včetně skypu,“ reagoval včera Tejc.

„Pokud to tak není, jde o chybu v zákoně, u níž si ani neumím představit, jak tam mohla být zapuštěna. Logika přece velí, že se ustanovení bude vztahovat na všechny,“ zdůraznil Tejc, který se při schvalování novely zdržel hlasování.

Náklady za uchovávání dat ponesou daňoví poplatníci. To se stalo na jaře předmětem kritiky opozice. V Evropě je přitom běžné, že náklady nesou samotné firmy.

V parlamentních diskusích padaly v souvislosti s náklady na uchovávání dat částky kolem 300 miliónů korun ročně.

„Podle našich informací jde řádově o desítky miliónů korun ročně. Přesnou sumu nemám k dispozici,“ vyvrací tento argument Bartovský a tím, že se ještě chystá vydání prováděcí vyhlášky k zákonu, která již bude konkrétně a podrobně popisovat povinnosti operátorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám