Hlavní obsah

Mluvte pravdu, vzkázal Brady před odletem Hradu

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pamětník holokaustu Jiří Brady v úterý dopoledne odletěl z pražského Letiště Václava Havla domů do Toronta. Na zpáteční cestě ho doprovázela manželka Tereza s dcerou. Brady vyzval mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka a šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta, aby o jeho vyznamenání mluvili pravdu.

Jiří Brady odletěl z Prahy zpět do Kanady Video: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Jsem rád, že jedu domů. Tady toho bylo tolik, že se to nedalo vydržet. Každý den se něco dělo,“ řekl Právu Brady těsně před odbavením.

„Mám tolik medailí, že asi překročím váhový limit,“ vtipkoval osmaosmdesátiletý Brady.

Chtěl bych vzkázat panu Forejtovi a panu Ovčáčkovi, aby mluvili pravdu
Jiří Brady před odletem do Kanady

Brady byl v Česku deset dní a už před jeho příletem se strhla vzrušená debata: ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který je Bradyho synovcem, obvinil prezidenta Miloše Zemana, že chtěl Bradymu původně udělit státní vyznamenání k 28. říjnu, ale neučinil tak jen proto, že se Herman setkal s dalajlamou.

Tuto verzi přiživil i Brady, který řekl, že mu do Kanady volal šéf hradního protokolu Jindřich Forejt a informoval ho, že vyznamenání dostane. Hrad to odmítá, podle mluvčího Jiřího Ovčáčka Brady nikdy nebyl na seznamu oceněných.

Telefonát chce doložit výpisem hovorů

„Chtěl bych vzkázat panu Forejtovi a panu Ovčáčkovi, aby mluvili pravdu,“ řekl Brady Právu před odletem. Uvedl také, že za několik dní bude mít výpis hovorů od kanadské telefonní společnosti, z nějž se ukáže, že s Forejtem skutečně hovořil. Forejt nepopřel, že Bradymu do Kanady volal.

Některá média informovala, že Brady jakožto kanadský občan by musel mít souhlas od kanadské vlády, aby mohl v Česku převzít státní vyznamenání, a že na tamější úřady žádost z Česka nepřišla. „To je zodpovědnost české strany, naše povinnost to není. Někdo to zřejmě nestihl včas, a pak se na to vymluvil,“ řekla Právu Bradyho manželka Tereza.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka předal v Praze pamětní medaili Karla Kramáře Jiřímu Bradymu.

Brady v ČR obdržel medaili Karla Kramáře z rukou premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), medailí a pamětním listem ho též ocenila Poslanecká sněmovna. Další medaili dostal Brady od Univerzity Palackého v Olomouci, pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) mu předala symbolický klíč od města Prahy. V sídle Židovské obce převzal Brady cenu Prix Irene, kterou dostávají ti, kdo přežili holokaust.

Na to, že by dostal vyznamenání od prezidenta příští rok, Brady nepomýšlí. „Pan Ovčáček někde řekl, že mě prezident vyznamená při nejbližší možné příležitosti. Na to říkám, že nebudu mít čas,“ řekl Právu Brady. „Leda že byste příští rok měli jiného prezidenta,“ přisadila si jeho manželka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám