Hlavní obsah

Mladí lékaři v Česku pracují jako otroci, tvrdí šéf lékařské komory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Česká lékařská komora (ČLK) se dozvěděla asi o 30 případech mladých lékařů, kteří pracovali v "otrockých podmínkách". Na brněnském sjezdu ČLK to v sobotu řekl její šéf Milan Kubek. Mladí lékaři jsou podle něj v tuzemských zdravotnických zařízeních i přes oficiální menší úvazky někdy nuceni pracovat za nízké ohodnocení delší dobu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident ČLK Milan Kubek

Článek

Kubek hovořil o tom, že podmínky, do kterých se někteří absolventi lékařských fakult mohou dostat, jsou "otrocké". Do těžké situace se podle něj mohou dostat kvůli tomu, že po dokončení školy a při získávání praxe potřebují v nemocnicích byť i minimální úvazky a nízké platy. Mohou se tak ocitnout v pozici, kdy jsou nuceni sloužit mnohem delší pracovní dobu, než za jakou jsou placeni a než kterou povoluje zákon.

Občanské sdružení Mladí lékaři kritizovalo to, že lékaři v přípravě na atestaci mají úvazek 0,2 a podle toho i peníze, v nemocnici ale musí být celou pracovní dobu. Ministerstvo práce a sociálních věcí, pod které úřady práce spadají, dosud výsledky kontrol nezveřejnilo.

Úřady práce už kvůli tomu provedly kontroly pracovní doby. Zjišťovaly, zda nemocnice dodržují pracovní dobu podle smlouvy.

Některé pražské nemocnice zřejmě i kvůli těmto stížnostem pro sledování docházky zaměstnanců zavedou v příštím roce "píchačky".

Reklama

Výběr článků

Načítám