Hlavní obsah

Ministryni Válkové se nelíbí, že pražské kauzy dopadají jen na „malé ryby”

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) se obrátila na Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana kvůli kauzám tunelu Banka a Opencard. Pozastavuje se nad tím, že se ani přes četná trestní oznámení nedaří dostat před soud potenciální viníky, kteří naopak u soudu často vystupují v rolích svědků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

Článek

Válková zmínila například verdikt ve věci porušení zákona o veřejných zakázkách a zvýhodnění firmy Haguess v tendru na dodávku původního kartového centra z roku 2006.

„Ministryně spravedlnosti zastává názor, že stav řešení celé kauzy může být projevem nedostatečné kvality dozorové činnosti příslušného státního zastupitelství, v tomto konkrétním případě pak Městského státního zastupitelství v Praze,” stojí v tiskové zprávě.

Ministryně připomněla výrok předsedy senátu Městského soudu v Praze Alexandra Sotoláře, který poukazoval na to, že před soudem stanuli pouze podřízení těch, kteří měli skutečné rozhodovací pravomoci. [celá zpráva]

„Informace zveřejněné v souvislosti s tímto případem v médiích jsou znepokojující, přičemž se nejedná pouze o výše zmíněnou kauzu, ale i o další případy týkající se hlavního města Prahy, například v souvislosti s výstavbou tunelu Blanka,“ napsala Zemanovi.

Válková od něj očekává opatření ať už ve formě kontroly skončených, či odložených případů i větší dohled ze strany pražského Vrchního státního zastupitelství.

„Vážený pane nejvyšší státní zástupce, uvítám, pokud od Vás obdržím Vaše stanovisko a sdělení, jaká opatření jste v označené věci učinil či hodláte učinit,“  uzavřela dopis ministryně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám