Hlavní obsah

Hasiči evakuovali Vysokou Lípu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Požár v národním parku České Švýcarsko se stále šíří, zasáhl už 1000 hektarů porostu, řekl v úterý ředitel hasičů Vladimír Vlček. Hasiči v podvečer začali s evakuací obyvatel obce Vysoká Lípa. Je jich zhruba stovka. Dopoledne se uvádělo, že plameny zuří na zasažené ploše přibližně 30 hektarů.

Zásah hasičů v okolí HřenskaVideo: Novinky

 
Článek

„Ve Vysoké Lípě žije 96 obyvatel. Ráno jsem byl ještě optimista, bohužel kvůli větru se požár dostal až k nám,“ uvedl starosta Jetřichovic, pod něž Vysoká Lípa patří.

Obyvatelé dostali informaci o evakuaci prostřednictvím SMS. Na místo vyjel i autobus, který by mohl obyvatele převézt. „Většina lidí tu má automobil, předpokládám, že opustí místo svou cestou,“ řekl.

Cílem nyní je, aby se požár i přes sílící vítr nešířil severovýchodním směrem. Nyní se podle ředitele hasičů Vladimíra Vlčka oheň šíří údolím řeky Kamenice. „Teď tady s místními objíždíme, abychom dokázali odhadnout, jestli například obec Kamenická Stráň je jednou z těch, která by mohla být ohrožena,“ řekl Vlček.

Už během dne hasiči lidi z obce vyzvali, aby připravili hospodářská zvířata na případnou evakuaci. V obci je několik chovů.

Ohrožena byla právě i Vysoká Lípa, která je na druhé straně řeky.

Podle hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera (ANO) to zatím nevypadá, že by byla ohrožena obec Janov, protože vítr fouká opačným směrem. Dodal ale, že stačí, když se otočí vítr a všechno bude jinak.

Dosud musely z domů odejít desítky lidí. A také turisté, kteří v hojně navštěvovaném parku byli. Je uzavřen vstup do Mezné, okolí Hřenska, na Mezní Louky a na Šaunštejn.

Foto: Hasičský záchranný sbor České republiky

Požár v Hřensku z dronu

Nyní je celkem v terénu přes 400 hasičů, pomáhají mimo jiné i letadla. Večer dorazil na místo vrtulník z Polska, který unese až 3000 litrů vody. Nasazen ale bude případně až ve středu, protože v noci vrtulníky pomáhat nemohou.

Další stroj ze Slovenska má přiletět ve středu ráno. I ten pojme 3000 litrů vody.

Žádná apokalypsa. Přírodě požár v Českém Švýcarsku prospěje, říká botanik

Domácí

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) po jednání krizového štábu řekla, že se řešilo například dopravení dostatečného množství pohonných hmot pro letadla. Na místo nyní míří stroj z Polska, který s hašením pomůže. Hasit může asi sedm vrtulníků, aby byl provoz bezpečný.

Podle Hubáčkové stát poskytne postiženým obcím, především Mezné, pomoc v podobě likvidace odpadu a suti. Bude se také podílet na obnově infrastruktury, včetně té turistické. Je na to vyčleněno 100 milionů korun.

Briefing ministryně životního prostředí k požáru v Českém ŠvýcarskuVideo: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám