Hlavní obsah

Ministryně zdravotnictví Jurásková: poplatky v každém případě ano

Právo, Václav Pergl
Aktualizováno

Nová ministryně zdravotnictví překlenovací vlády Dana Jurásková chce zachovat regulační poplatky ve zdravotnictví. Ministryně to v úterý sdělila Právu. O zrušení poplatků by měla v úterý jednat Poslanecká sněmovna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně zdravotnictví v úřednické vládě Dana Jurásková

Článek

„Poplatky v každém případě ano. Já teď budu bojovat za to, aby poplatky zůstaly v té podobě v jaké jsou nyní. Pokud se systém bude dál změkčovat a komplikovat, tak  regulační nástroj poplatků - ten největší profit z nich - je zásadně ohrožen,“ řekla na dotaz Práva Jurásková krátce po svém uvedení do funkce.

Bude mít k tomu příležitost už v úterý, protože Sněmovna bude projednávat zrušení poplatků. Podle Juráskové spoluúčast pacientů je fenomén, který ovlivňuje chování pacientů.

Změna chování pacientů generuje úspory

„Nejde o to, kolik peněz se z poplatků vybere, ale o to, nakolik právě změna chování pacientů vyprodukuje úspor. Ta úspora je v ČR využívána na financování bezlimitované, tzn. plně hrazené superspecializované péče v oblastech onkologie, traumatologie a dalších oborů, které jsou důležité pro uzdravení především velmi vážně nemocných pacientů. Proto poplatky v každém případě ano,“ uvedla ministryně.

Podle ní další prioritou, kterou bude mít, je „zajistit kvalitní péči a její dostupnost. To v období krize nebude jednoduché“. Dále by ráda dokončila přípravu nových zdravotních zákonů a přivézt do ČR další peníze z EU pro zdravotnictví a hlavně dojednala s opozicí podporu protikrizovému balíčku ve zdravotnictví.

Premiér Jan Fischer poděkoval odstupující ministryni Daniele Filipiové za vše, co pro resort udělala a Daně Juráskové popřál hodně sil. „S paní Juráskovou jsme se shodli: vnímáme zdravotnictví jako službu. Velmi specifickou službu na jejímž konci není nikdo menší než pacient. Často ve velmi těžké životní situaci a s velkými problémy. Proto je resort vnímám s takovou citlivostí. A k pacientovi by měla směřovat všechna naše činnost, aby se nám čirou náhodou neztratil.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám