Hlavní obsah

Ministryně kultury Hanáková rezignovala

Aktualizováno

Ministryně kultury Alena Hanáková ve středu oznámila, že ke konci června rezignuje. Ministryně byla kritizována opozicí za nekompetentnost i církevní restituce. Hanáková ve středu jednala skoro dvě hodiny s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem a šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a Starostové)

Článek

Hanáková uvedla, že necítí podporu mateřské strany. Za úspěchy resortu považuje schválení církevních restitucí či zákona o podpoře tuzemské kinematografie.

Podle informací Práva by na její místo měl nastoupit bývalý šéf HAMU a hudebník Jiří Hlaváč. „K panu Mathé byly ve straně určité výhrady, takže by to měl být pan Hlaváč,“ řekl Právu informovaný zdroj z TOP 09.

O výměně Hanákové, která v čele resortu nepředvedla příliš oslnivý výkon, se jednalo již v únoru. Ale vzhledem k tomu, že se informace, že by ji mohl nahradit odcházející šéf AMU Ivo Mathé, dostala předčasně na veřejnost, z výměny sešlo.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Bývalý děkan Hudební a taneční fakulty AMU Jiří Hlaváč

Hanáková po celou dobu svého působení čelila kritice hlavně kvůli slabé a matoucí prezentaci v médiích. Zvláště její obhajoba církevních restitucí v diskusním pořadu ČT ji negativně proslavila. Kvůli výměně ředitele Národního divadla proti ní dokonce umělci demonstrovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám