Hlavní obsah

Ministr Svoboda se přijel podívat na místo své havárie

Právo, kg, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) se v úterý přijel po kontrole zdravotního stavu podívat na místo u Vyškova, kde 15. dubna havaroval se svým služebním vozem Audi A8. Ministr na místě neštěstí poznamenal, že je rád, že dopadl, jak dopadl, protože stačilo málo a dopadlo by to podstatně hůř.

Foto: Plzeňský Prazdroj

Česká kapela Monkey Business vyměnila na jeden den své hudební nástroje za chmel, vodu a ječný slad.

Článek

Ministr zároveň uvedl, že je mu jasné, že jeho řidič nedodržel pokyny dopravního značení a jel rychleji.

"Chtěl jsem se podívat na místo, které se stalo pro osudovým. Zdá se mi to velké, ale stačilo, abychom narazili do betonové výpusti, a bylo zle. Tady taky každý vidí, že můj řidič nemohl jet 60 km/h, protože to by situaci na vozovce zvládl. Musel jet podstatně rychleji, ale kolik, to nevím, protože jsem spal," uvedl ministr Svoboda dodal, že se cítí i se speciálním límcem na krku dobře.

Dobrý stav potvrdila i kontrola v Úrazové nemocnici v Brně, které se ministr v úterý dopoledne podrobil. "Podle rentgenových snímků je vše v nejlepším pořádku," řekl novinářům špičkový odborník na onemocnění páteře, přednosta Kliniky traumatologie Lékařské fakulty Masarykovy univerzity prof. Peter Wendsche, který Svobodu po kolizi operoval.

Připomeňme, že dva dny po nehodě jeho lékařský tým vyjmul vyhřezlou ploténku a na poškozené místo páteře umístil kostní štěp s platinovou destičkou.

Poranění míchy se úspěšně hojí

Na dotaz Práva, zdali je standardní postup, aby se pacienti vraceli na kontrolu do brněnské úrazovky i z takové dálky, odpověděl Wendsche kladně. "Je tomu tak bez rozdílu u všech pacientů s takovým zraněním, všechny zveme na další kontrolu. Pokud nenastane nějaká komplikace nebo jiný problém, zveme je šestý týden po operaci, potom třetí a šestý měsíc," upřesnil. Ministr je podle něj doléčován v rehabilitačním ústavu v místě bydliště, jehož lékaři konzultují s brněnskými kolegy.

Wendsche pokládá za nejdůležitější, že se úspěšně hojí Svobodovo poranění míchy. Ministr bude mít i nadále páteř zpevněnou krčním límcem. Ten současný brzy vymění za menší. "Límec je nutný už jen proto, aby náhodou nedošlo k poranění hojících se míst," doplnil profesor. Ministr Svoboda v Úrazové nemocnici novinářům potvrdil, že se cítí lépe.

"Ještě za 14 dní pojedu do Brna na kontrolu a pak to snad bude už dobré. Zatím mám nařízené denně rehabilitovat a budu to dodržovat," doplnil ministr Svoboda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám