Hlavní obsah

Ministr Sobotka chce být místopředsedou ČSSD

– PRAHA
Právo, Jan Chmelíček

Kandidaturu na místopředsednické křeslo ČSSD ohlásil v sobotu na městské konferenci soc. dem. v Brně jeden z klíčových členů vlády, ministr financí a bývalý vicepremiér Bohuslav Sobotka (33). Ten je vrstevníkem Stanislava Grosse (35) a není vyloučeno, že nyní postupují v politické shodě.

Foto: Karolina Válová

Průstřel s pavučinou

Článek

Někdejší šéf sněmovního klubu soc. dem., vzděláním právník a pak ekonomicky zaměřený poslanec Sobotka by si stranickou funkcí posílil politický vliv uvnitř dosud nejsilnější vládní strany.

Sobotka svůj zájem oznámil právě v době, kdy se místopředseda Zdeněk Škromach poprvé představil v ČSSD jako uchazeč o nejvyšší post. A Sobotka se vůči němu hned vymezil.

"V tuto chvíli ještě nevím, koho budu volit. Pro mne je důležité, aby příští předseda zajistil volební vítězství a pokračování ČSSD jako nekomunistické levicové strany. Pan Škromach to moc není, mým představám odpovídá poněkud jiný styl politiky," uvedl Sobotka, který stejně jako Škromach pochází z Jihomoravského kraje.

Sobotka si myslí, že by ČSSD neměla spolupracovat s KSČM. Stejného názoru je sice i Škromach, ten ale kooperaci za určitých okolností nevylučuje.

Řešení oproti Škromachovi nevidí Sobotka ani v menšinové soc. dem. vládě, neboť by "byla závislá na Grebeníčkově komunistické straně a takováto situaci by nebyla pro sociální demokracii výhodná".

V soc. dem. se před březnovým sjezdem začíná mluvit i o kandidaturách dalších členů. Na dotaz Práva, zda jsou pravdivé informace, že se chce ucházet o funkci místopředsedy ČSSD, řekl šéf karlovarské krajské organizace soc. dem. Jakub Pánik: "V této chvíli nepovím ano ani ne. Bude záležet na naší krajské konferenci, která se sejde začátkem ledna."

"Buď jděte s námi, nebo sami odejděte"

Škromach zahájil v Brně své tažení do čela soc. dem. výpadem proti lidovcům a Unii svobody. Buď se podřídíte sociální demokracii, nebo jděte z vlády, vyzval koaliční partnery. K menšinové vládě ČSSD se přiklonil po vzoru Miloše Zemana, který Škromacha v kandidatuře podporuje. Současní koaliční partneři podle Škromacha musí uznat pozici ČSSD v kabinetu. "Buď do toho jdou s námi, nebo mohou odejít," řekl Škromach, podle kterého není důvod ke změnám, pokud budou lidovci a unionisté respektovat dominantní roli soc. dem.

"Musí počítat s tím, že se výrazně zvýší tlak na prosazování programu sociální demokracie," uvedl Škromach. Předčasné volby by podle něj nyní nic nepřinesly, znovu by se jen zopakoval současný volební pat.

Případný střet mezi lidovci a soc. dem. se může odehrát již na nadcházející schůzi Sněmovny, kde si to obě strany rozdají nejen kvůli platům policistů, ale třeba i kvůli rozdělení miliard krajům. Lidovci i US-DEU již dali najevo, že ustupovat ČSSD nechtějí.

Škromach v Brně dále uvedl, že je třeba otevřít diskusi o programu strany a vrátit se k jeho realizaci, od které se podle něj ve vládě pod tlakem koaličních partnerů pozvolna ustupuje.

"Mým cílem není spolupráce s komunisty. Musíme být natolik silní, aby spolupráce s jakoukoli stranou neznamenala pro nás ústup od našich volebních slibů. Tento ústup byl základním důvodem našeho propadu ve volbách a v oblíbenosti u občanů," řekl Škromach.

Vyzval ke změně slovy: "Pokud chceme lidem vládnout, tak musíme s lidmi žít. Mnohdy zapomínáme na to, koho vlastně ČSSD zastupuje v Poslanecké sněmovně i ve vládě."

Škromach chce podle svých slov po prohraných letošních volbách dodat své straně sebevědomí, aby znovu vyhrála ve volbách do Sněmovny roku 2006.

Spor o Zemana

K diskutovanému návratu Miloše Zemana do politiky Škromach řekl, že expremiér má širokou podporu. "Je třeba přivést všechny, kdo pro stranu něco udělali, do takových pozic, aby strana byla schopna vyhrávat volby více než 30 procenty," prohlásil.

Někteří z delegátů brněnské konference však mají jiný názor. Například někdejší ministr vnitra Václav Grulich míní, že se Grossovi daří stranu vyvádět z patové situace a výsledky by byly ještě lepší, kdyby nebylo lamentací důchodce z Vysočiny.

"To, co Zeman dělá, je proti sociální demokracii," řekl Grulich. Ten také v Brně Škromachovi vytkl jeho nynější zveřejnění kandidatury na předsedu strany. "Jako člen nejužšího vedení měl důrazněji stmelovat, hledat jednotící prvky, aby se strana dostala ze současné situace, aby vláda uspěla. Na diferenciaci a snahy o vyšší post byl čas," dodal Grulich.

Z úst delegátů v Brně zazněla ke Škromachovu vystoupení převážně slova rezervovaného souhlasu. "Jsem rád, že máme alespoň dva kandidáty, ale koho budu volit v březnu, to ještě nemohu říci. Do té doby musí kandidáti předložit svůj program. Ve Škromachově vystoupení bylo hlavně hodnocení situace, které vnímáme všichni stejně. Nevystoupil ale s ucelenou koncepcí," řekl někdejší ministr zdravotnictví Bohumil Fišer.

Chtějí více kandidátů

"Vystoupení pana ministra bylo z větší části obecné. To není program, se kterým by měl kandidát na předsedu strany vystoupit před delegáty jakékoli konference," podotkl místopředseda krajského výkonného výboru ČSSD David Dallago.

Také odstupující předseda brněnské ČSSD Zdeněk Koudelka, který podporuje Škromacha, by uvítal i další kandidáty na předsedu.

Škromachovo vystoupení komentoval nově zvolený předseda městské organizace ČSSD Jeroným Tejc slovy: "Od brněnské soc. dem. se nedá čekat, že teď řekne, zda podpoří toho či onoho kandidáta na březnovém sjezdu. Chceme, aby začala diskuse o dvou variantách, ale tak zásadní věc, jako je volba předsedy, se může rozhodnout na

Reklama

Výběr článků

Načítám