Hlavní obsah

Ministr řeší problém marných transportů Pražanů záchrankou. Vytvořil komisi

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček přišel po čtvrtečním jednání s řediteli pražských nemocnic s novým zjištěním. Pacienta se selhávajícím srdcem, kterého měla v noci na středu sanitka vozit dvě hodiny po nemocnicích a shánět pro něj ošetření, podle něj ve skutečnosti ošetřili brzy po oznámení na Bulovce, následně jej ale z kapacitních důvodů poslali do další nemocnice. Němeček nechal zřídit speciální vyšetřovací komisi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Článek

„Zřejmě došlo k mystifikaci,“ prohlásila na tiskovém brífinku po jednání s ministrem ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská.

Podle lékařské zprávy popsala, že záchranka kontaktovala nemocnici s žádostí o umístění pacienta minutu před 11. hodinou večer a asi za půl hodiny byl pacient v nemocnici převzat a ošetřen. „Pacient byl zcela prokazatelně dle tohoto záznamu převzat do péče,“ uvedla.

Kvůli nízkým kapacitám ale v nemocnici rozhodli, že je nutné pacienta převézt, proto zkontaktovali ostatní zařízení. „V řádech 20 minut byl převezen do nemocnice Královské Vinohrady,“ popsala Vrbovská.

Měli si pacienta nechat, kritizuje náměstek

Její slova potvrdil i náměstek z nemocnice Královské Vinohrady Jan Votava. Podle něj dostali od Bulovky o pacientovi informaci v 23:30, deset minut po půlnoci jej přijali a za dalších dvacet minut byl mladý muž doléčen.

Náměstek ředitele záchranné služby Jaroslav Valášek naopak zkritizoval, že v Bulovce nedošlo k definitivnímu převzetí pacienta podle legislativy, neboť podle zákona si musí nemocnice, která souhlasí s převzetím pacienta, takového pacienta v zařízení nechat na léčení. „Pokud ho tam nenechali, není to v souladu se zákonem,“ řekl.

„De iure má pan náměstek pravdu, že nedošlo k definitivnímu převzetí dle legislativy, nicméně neplatí to, co tady zaznělo, že tady pacient jezdil dvě hodiny v záchrance po Praze. Byl přivezen na Bulovku, tam mu poskytla péči, ošetřila ho, zjistila, že není schopna se o něho definitivně postarat, požádala FN Královské Vinohrady o příjem a tam byl pacient převezen,“ shrnul celý případ Němeček.

Vyšetřovací komise

Ministr dále konstatoval, že došlo k nafouknutí případu, přesto jej ale situace zneklidnila a chce pokračovat v šetření. Ustaví proto vyšetřovací komisi složenou ze zástupců nemocnic, záchranné služby, magistrátu a České lékařské komory, která by měla do příštího týdne celou kauzu vyšetřit. Pokud se zjistí pochybení u někoho z přímo řízených zařízení, počítá ministr s personálními tresty.

Na brífinku promluvil také šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík, který si postěžoval, že celý případ je politikum, neboť šéf pražské záchranky Zdeněk Schwarz kandiduje do Senátu a chce si takto zvýšit popularitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám