Hlavní obsah

Ministr Petříček v Afghánistánu navštívil české vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Ministr zahraničí Tomáš Petříček navštívil české vojáky v Afghánistánu. Začátek jeho návštěvy zkomplikovaly útoky v Kábulu, k nimž se přihlásilo radikální hnutí Tálibán a při nichž zemřelo přes deset lidí.

Foto: MZV ČR

Ministr zahraničí Tomáš Petříček si prohlíží vybavení českých vojáků na misi v Afghánistánu.

Článek

S českými vojáky se ministr sešel v Kábulu i na základně v Bagrámu.. „Jsem hrdý na práci našich vojáků v Afghánistánu. Svoji úlohu v rámci spojeneckých vojsk zvládají v nelehkých podmínkách na jedničku. Ocenění jejich práce jsem během návštěvy slyšel několikrát jak od generálů NATO, tak od zástupců afghánské vlády,“ shrnul setkání ministr.

Petříček se sešel také s afghánským premiérem Abdulláhem Abdulláhem a ministrem zahraničí Salahuddínem Rabbáním.

„Dnešní útoky bohužel opět ukázaly, že Taliban se nezměnil, nechce mír a stabilitu, i když říká opak. Pokud se máme posunout, musí být všichni upřímní, včetně našich sousedů,“ komentoval ministr útoky, které Petříčkova návštěvě předcházely. V zemi se za dva měsíce uskuteční volby.

Oba politici se bavili také o českém úsilí pomoci obnovit v zemi bezpečnost a prosperitu. „Česko se kromě operací přímo v Afghánistánu zapojuje do pomoci také například skrze výcvik afghánských pilotů nebo oprav helikoptér,“ připomněl český ministr zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám