Hlavní obsah

Americký ministr Pompeo navštívil Plzeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který zavítal do České republiky na dvoudenní návštěvu, se v úterý v Plzni setkal se svým protějškem Tomášem Petříčkem (ČSSD).

Záznam: Komentář ministra Petříčka po schůzce s PompeemVideo: ČTK

 
Článek

Pompeo položil věnce u památníku Díky, Ameriko! a připomněl 75 let od konce druhé světové války a osvobození města vojáky USA v květnu 1945.

V krátkém proslovu poděkoval obyvatelům Plzně za vybudování památníku a za každoroční připomínku osvobození města americkými vojáky. Události přihlížely asi dvě stovky lidí. Pompeo si následně přišel s některými z nich potřást rukou.

Americký ministr navštívil i muzeum Patton Memorial Pilsen. Primátor Plzně Martin Baxa (ODS) následně řekl ČTK, že Pompeo si muzeum, které je věnované osvobození Plzně, prohlédl s velkým zájmem. Pompeovi měl Baxa na společném setkání říci, že Plzeň je nejameričtější město ČR.

Petříček s Pompeem probírali bezpečnostní témata, ale i vztahy mezi Spojenými státy, Evropskou unií a Čínou.

"Dotkli jsme se otázek nových technologií, role Číny při jejich vývoji i možných hrozbách, které s tím souvisí. Je to otázka třeba ochrany dat nebo nakládání s daty, což je předpoklad pro rozvoj umělé inteligence. Hovořili jsme o potřebě, aby na americké a evropské straně bylo know-how, jak technologie samostatně vyvíjet. Máme zájem na tom, aby existovala konkurence, aby v nových technologiích nebyl dominantní hráč, který by mohl určovat pravidla hry," uvedl Petříček.

Pompeo měl do Plzně přijet původně již v květnu na oslavy konce druhé světové války, ale z cesty kvůli epidemii koronaviru sešlo.

Příjezd amerického ministra zahraničí Mika Pomepa do Plzně.Video: Jiří Šolc, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám