Hlavní obsah

Ministr Kuba: Předváděčky pro důchodce bych nezakazoval, ale je třeba zakročit

Novinky, rei

Předváděcí akce pro důchodce, na nichž jsou nezřídka senioři pod nátlakem nuceni nakupovat draze zboží, by měly mít zákonný rámec a proti nekalým praktikám prodejců je třeba zpřísnit opatření. V nedělním pořadu TV Prima Family to řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Odmítl ale myšlenku předváděcí akce zakázat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

Článek

„Ty firmy se pořád posouvají dopředu, vyvíjejí ten marketing, takže je potřeba ta opatření zpřísňovat,“ prohlásil Kuba. Odmítl námitku, že politici byli vůči agresivním prodejcům benevolentní. Upozornil, že například v roce 2007 byl schválen zákon, který víc chrání spotřebitele.

„Já bych si představovat, že to úplně zakážeme. Ale právníci říkají, to jsou přehnané ambice,“ reagoval na Kubu stínový ministr za ČSSD Milan Urban.

To ministr Kuba odmítl. „Přímý prodej je marketing, na který mají nárok. Trh by měl být přirozený a narovnaný. Nesouhlasil bych s nějakým nakazováním a zakazováním přímého prodeje,“ řekl s tím, že mu vadí, že jsou zákazníci nuceni k něčemu, co jim nebylo vůbec avizováno.

Kuba potvrdil, že jeho resort připravuje nápravná opatření. V budoucnu by například měli prodejci povinnost akce předem hlásit a pracovníci České obchodní inspekce by měli mít právo se akcí účastnit. „Mám zprávy, že by ty návrhy měly projít velmi rychle parlamentem,“ poznamenal ministr Kuba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám