Hlavní obsah

Ministerstvo spustí projekt, který má zbavit odsouzené dluhů

– PRAHA
Právo, jfk

Ministerstvo spravedlnosti představilo v úterý projekt sanace dluhů lidí ve výkonu trestu. Probační a mediační služba ho začne nabízet odsouzeným ve středních a severních Čechách v rámci pilotního projektu inspirovaného švýcarským modelem.

Článek

Odsouzenci získají možnost zbavit se dluhu splacením jeho části v průběhu tří let. Věřitelé, pro něž je pohledávka jinak zpravidla nedobytná, dostanou dohodnutou část peněz, zpravidla čtvrtinu, okamžitě ze sanačního fondu.

Mediační služba bude tuto možnost nabízet vytipovaným odsouzeným s dluhy do 450 tisíc korun. Do sanačního fondu peníze poplynou ze splátek trestanců.

"Na straně státu je vymahatelnost dluhů od odsouzenců 8,7 procenta," uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. "Získat 25 procent je tak úspěch. Počítám, že privátní věřitelé na tom budou podobně," dodal Pospíšil .

Pro uspokojení pohledávek ze sanačního fondu naznačeným způsobem je třeba souhlas odsouzeného i všech věřitelů. Podle Petra Grundlera ze švýcarského sdružení Vebo je 25 procent průměrnou vymoženou částkou. "Jsou případy, kdy splatí 10 procent, ale i 90 procent," říká expert.

Projekt výhodný pro všechny

Podle Pospíšila je zadluženost odsouzených jednou z nejčastějších příčin recidivy. Na projektu sanace dluhů tak má kromě odsouzených profitovat i věřitel, společnost a stát.

Průměrný dluh vězně po propuštění je podle mediační služby ve třech čtvrtinách případů jen 144 tisíc korun. V nich je projekt aplikovatelný. Vězni, kteří dluží milióny, nebudou do projektu zařazováni.

Průměrný dluh vězně po propuštění je podle mediační služby ve třech čtvrtinách případů jen 144 tisíc korun. V nich je projekt aplikovatelný. Vězni, kteří dluží milióny, nebudou do projektu zařazováni.

Člověk, který opustí věznici například s dluhem 250 tisíc korun a našel si práci s čistým příjmem osm tisíc korun, by při splátkách 2542 korun měsíčně uhradil za tři roky 91512 korun. Věřitel by tak získal 26,6 procenta dluhu, přičemž peníze by mu byly vyplaceny ihned právě ze sanačního fondu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám