Hlavní obsah

Ministerstvo spravedlnosti testuje elektronické náramky pro domácí vězení

Ministerstvo spravedlnosti začalo testovat spolu s Probační a mediační službou elektronické náramky, které by měli dostávat lidé, jimž soud uloží trest domácího vězení. V úterý to řekla mluvčí resortu Petra Hrubá.

Foto: Profimedia.cz

Domácí vězně by v budoucnu měly hlídat elektronické náramky. Ilustrační foto

Článek

Náramky, které si resort pronajal od společnosti 3M, budou v testovacím provozu do listopadu.

Experimentu se zúčastní odsouzení, kterým byl uložen trest domácího vězení, nebo mají v rámci podmíněného propuštění uloženo opatření shodné s domácím vězením, a kteří dobrovolně souhlasili s účastí na experimentu a s aplikací monitorovacího zařízení.

"Cílem je zkušebně ověřit v malém rozsahu provoz elektronického monitoringu odsouzených a využít získané zkušenosti pro přípravu širšího zavedení tohoto elektronického kontrolního nástroje do praxe trestní justice," uvedla mluvčí. Podle ní se náramky testují ve všech osmi soudních krajích. Výsledky úřad vyhodnotí v prosinci, potom by podle dřívějšího vyjádření náměstka Daniela Voláka případně následoval větší tendr.

Je potřeba aspoň 500 vězňů

Ministerstvo v minulosti uvádělo, že by chtělo spustit elektronické hlídání domácích vězňů, až to bude ekonomicky výhodné. Za hranici se prý pokládá počet 500 lidí odsouzených do domácího vězení. Letos v dubnu jich byla zhruba polovina. Domácí vězně kontrolují pracovníci Probační a mediační služby.

Častější využívání trestu domácího vězení je podle ministerstva jedním ze způsobů, jak snížit přeplněnost věznic. Uvažuje se o tom, že u některých lidí odsouzených za lehčí činy by se trest vězení přeměnil na domácí vězení.

Výběrové řízení na elektronické hlídání domácích vězňů ministerstvo vypsalo za minulé vlády, kdy v jeho čele stála Daniela Kovářová. Současné vedení úřadu dvoumiliardový tendr zrušilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám