Hlavní obsah

Ministerstvo se omluví exposlancům ODS za nezákonné stíhání a vazbu

Právo, Josef Koukal

Ministerstvo spravedlnosti se jménem justice omluví bývalým poslancům ODS Petru Tluchořovi, Marku Šnajdrovi a Ivanu Fuksovi za nezákonné stíhání z roku 2013. Ti na oplátku upustí od vymáhání několikamiliónových částek za odškodnění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Tluchoř

Článek

Dohoda byla podepsána v pátek odpoledne na ministerstvu, musí ji ještě posvětit soud. Exposlanci podepisovali osobně a za resort podepsala vrchní ředitelka justiční sekce Klára Cetlová.

„Ministerstvo spravedlnosti se v pátek odpoledne dohodlo s bývalými poslanci Šnajdrem, Fuksou a Tluchořem na ukončení sporu o odškodnění za jejich trestní stíhání a pobyt ve vazbě z důvodu obvinění pro spáchání trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku,“ potvrdil Právu mluvčí ministerstva Jiří Hovorka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Až soudní smír nabude právní moci, vyplatí ministerstvo spravedlnosti bývalým poslancům část nákladů obhajoby, náhradu ušlého výdělku a zadostiučinění za omezení osobní svobody během pobytu ve vazbě, vypočtené podle judikatury Nejvyššího soudu. Poslancům se také omluví.

Marek Šnajdr obdrží celkem 524 500 korun, Ivan Fuksa 847 502 a Petr Tluchoř 507 489 korun.

Měsíc byli ve vazbě

„Cílem narovnání nebylo obohacení klienta, to by odnesli daňoví poplatníci, tedy nevinní,“ řekl Právu právní zástupce Petra Tluchoře Marek Nespala. „Morální zadostiučinění spočívá v tom, že nejvyšší autorita resortu justice uzná pochybení státního zastupitelství v Olomouci a jeho nezákonný postup. Osobně to vnímám jako precedens, aby se takové zjevné nezákonnosti s přesahem do veřejného života vůbec nemohly odehrávat,“ dodal advokát.

Poslanci strávili v roce 2013 měsíc ve vazbě kvůli podezření z korupce. Při hlasování o úsporném daňovém balíčku v roce 2012 rezignovali na mandáty. Podle policie výměnou za dobře placené funkce ve státních podnicích. Nejvyšší soud však později rozhodl, že poslanci nebyli za své jednání vůbec trestně stíhatelní.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Propuštěný bývalý poslanec Ivan Fuksa krátce poté, co opustil brány vazební věznice v Ostravě.

Trojice žádala po ministerstvu odškodnění už loni v lednu. Úřad však jejich žádosti v červenci nevyhověl s tím, že na odškodnění nemá nárok někdo, jehož stíhání bylo zastaveno kvůli indemnitě (nestíhatelnosti). Exposlanci se proto obrátili na soudy. Odškodnění vyčíslili na zhruba čtyři milióny korun za každého z nich, přičemž tři milióny tvoří náhrada za morální újmu a zničenou politickou kariéru.

Bývalí poslanci za ODS Ivan Fuksa, Petr Tluchoř a Marek Šnajdr (zleva doprava)

Ve sporech Šnajdra a Fuksy už byla nařízena soudní jednání, pokaždé však byla odročena, u Tluchoře soud ještě ani termín jednání nestanovil.  Souběžně dál běželo mimosoudní jednání s ministerstvem, které by nyní – bude-li potvrzeno soudem – mělo spory ukončit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám