Hlavní obsah

Ministerstvo opět povolí přítomnost otců u porodu

– Praha • Aktualizováno
Právo, ČTK, ada, nig

Ministerstvo zdravotnictví opět povolí přítomnost otce, či jiné další osoby u porodu. Serveru Deník N to ve středu potvrdil námětek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Následně to v České televizi potvrdil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Večer uvedl, že to bude teoreticky možné už od půlnoci na čtvrtek. O přítomnosti otců rozhodne každá porodnice sama.

Foto: Novinky

Roman Prymula

Článek

„Plánujeme to řešit v nejbližší době. V určité době zákaz měl své opodstatnění, nyní, jak se zdá, to již tak nutné není. Do týdne se to vyřeší,“ prohlásil Vojtěch. Na Twitteru ale posléze napsal, že upravené mimořádné opatření vydá ještě ve středu. ”Bude platit od půlnoci,” uvedl.

Přítomnost třetí osoby u porodu byla zakázána kvůli šíření koronaviru zhruba od poloviny března. Výjimku ze zákazu později ministerstvo umožnilo jen u porodů handicapovaných žen nebo třeba cizinek, které potřebují tlumočníka.

Informaci o chystaném zrušení zákazu přítomnosti další osoby u porodu ve středu zveřejnila na Twitteru poslankyně Olga Richterová (Piráti). Prymula podle ní na jednání sněmovního zdravotního výboru uvedl, že zákaz bude zrušen za jeden až dva dny.

Deníku N Prymula řekl, že přítomnost otců u porodu ministerstvo umožní vydáním mimořádného opatření. Čeká se podle něj jen na podpis ministra Vojtěcha.

„Je tu doporučení odborné společnosti a klinická skupina to takhle odsouhlasila,” řekl Prymula serveru.

Rozhodnutí bude na konkrétních porodnicích

Zda přítomnost dalšího člověka u porodu umožní, bude ale na rozhodnutí konkrétní porodnice.

„Je tam napsáno, že to bude ve finální gesci dotyčného zdravotního zařízení s tím, že mají možnost to povolit a ministerstvo s tím souhlasí. Měla by být zachována určitá bezpečnostní kritéria, zejména by tam měl být boxový systém,” doplnil Prymula. Z porodního boxu odcházejí matky na poporodní oddělení až společně s novorozenci.

Richterová příslib zrušení zákazu přivítala, podle ní po stanovení podmínek, jako je měření teploty při vstupu či zajištění ochranných pomůcek samotným doprovodem, je již plošný zákaz doprovodu přehnaný. „Za velmi závažný problém považuji vedle zamezování kontaktu otce s dítětem po porodu i to, že v mnoha nemocnicích ženám není umožňován poporodní dvouhodinový kontakt matky s dítětem, který výrazně napomáhá správnému začátku kojení,“ napsala ve svém komentáři.

Stát 10. března zakázal kvůli šíření koronaviru návštěvy nemocnic, ale s výjimkou právě u rodiček. Ministerstvo však 18. března výjimku u rodiček zrušilo. Koncem března pak úřad umožnil přítomnost třetí osoby například u porodů tělesně či duševně postižených rodiček. Plošný zákaz přítomnosti u porodu pro další osoby, tedy i otce dětí, napadla u soudu organizace Liga lidských práv. Městský soud v Praze ale návrh na zrušení zákazu odmítl.

Ministr zdravotnictví původně plošný zákaz přítomnosti otce u porodu odůvodňoval žádostmi lékařů. Ti podle něj varovali před zavlečením nákazy mezi zdravotníky přítomné u porodu. Liga lidských práv však argumentovala tím, že přítomnost doprovodu zlepšuje průběh porodu a otec většinou s rodičkou žije, takže se riziko šíření nákazy jeho nepřítomností nezmění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám