Hlavní obsah

Ministerstvo obrany chystá prodej tří luxusních vil

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Luxusní bydlení na prvotřídní adrese. To jsou společné jmenovatele pěti vil, které má v Praze k dispozici ministerstvo obrany. Dvě z nich si chce ponechat k reprezentačním i jiným účelům do budoucna, ale tři zbývající půjdou zřejmě v nejbližší době do dražby.

Článek

O jejich osudu se bude na ministerstvu brzo rozhodovat. Jejich cena se bude pohybovat v desítkách miliónů. Tolik stojí podobné prvorepublikové vily v okolí – v Bubenči a ve Střešovicích.

Podle Jana Pejška z tiskového odboru ministerstva obrany k odprodeji do soukromých rukou ale zřejmě nedojde. „Dříve, než je dáme k prodeji, tak je musíme nejdříve nabídnout jiným složkám státu,“ řekl Právu. Teprve poté, co jiná ministerstva řeknou, že o objekty nemají zájem, bude je moci ministerstvo obrany prodat.

Všechny vily jsou v diplomatické vilové zástavbě v Bubenči a ve Střešovicích. Do kategorie „neperspektivní“, tedy určená k převodu či odprodeji, patří vila U Vorlíků v Bubenči, kde dnes ministerstvo či generální štáb ubytovává zahraniční delegace.

Zcela nevyužitá je vila v Českomalínské ulici, kde donedávna bydlel vojenský přidělenec Ruské federace.

Nevyužitá je i vila v Dělostřelecké ulici, o kterou se ministerstvo již řadu let soudí, protože se o ni přihlásili dědici Marka Rosenthala, kterému byla v roce 1945 vila znárodněna.

Jako perspektivní, to znamená, že se jich obrana zbavit nechce, jsou vedeny vily ve Slunné ulici a v ulici Na Marně. Budova ve Slunné byla v roce 2004 kompletně zrekonstruována, protože se počítalo, že se tam přestěhuje prezident Václav Klaus. Poté co dal prezident přednost domu u Jeleního příkopu na Hradě, obrana využívá vilu k společenským akcím. Objekt v ulici Na Marně využívají vojáci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám