Hlavní obsah

Ministerstvo financí dá šest miliard na opravy silnic 2. a 3. tříd

Praha

Ministerstvo financí uvolnilo z letošního rozpočtu krajům čtyři miliardy korun na opravy silnic druhé a třetí třídy. Další dvě miliardy korun kraje dostanou z evropských peněz. Na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Šest miliard korun kraje na silnice dostaly i loni, dodala Schillerová.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Na celý letošní rok je schválený rozpočet se schodkem 500 miliard korun. Ke konci května činil schodek rozpočtu 255 miliard korun.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) na tiskové konferenci uvedla, že Evropská komise Česku snížila částku v chystaném Integrovaném regionálním operačním programu z 12,8 na 10,6 miliardy korun.

Důvodem je podle ní postoj komise, která neuznala výstavbu obchvatů měst jako tzv. zelený cíl, tedy zlepšení životního prostředí. „S kraji tak bude debata přes Státní fond dopravní infrastruktury,” uvedla.

Vláda schválila další rozvolnění v kadeřnictví i v obchodech

Domácí

Kraje mají ve správě 49 tisíc kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Ministerstvo dopravy spravuje dálnice a silnice první třídy, těch je asi 7000 kilometrů.

Krajům nepatří jen silnice, ale i mosty. Ty jsou mnohdy ve velmi špatném technickém stavu a jejich opravy jsou nákladné. Ze zhruba 15 tisíc mostů v Česku jich kraje spravují 12 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám