Hlavní obsah

Ministerstvo dopravy dá na hygienu řidičů ve veřejné dopravě 100 milionů

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Každý dopravce by měl podle ministerstva dopravy zajistit pro své zaměstnance dostatek dezinfekčních prostředků. Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) ve středu oznámil, že jeho resort na to uvolní sto milionů korun. Nejdůležitější je podle Havlíčka chránit zaměstnance veřejné dopravy, kteří se každý den setkávají s velkým množstvím lidí.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Dopravní podnik hlavního města Prahy, čištění interiérů tramvají a autobusů polymerovou dezinfekcí.

Článek

„S okamžitou platností jsme alokovali sto milionů korun, které budeme distribuovat přes kraje, a to pro jednotlivé majitele dopravních společností,“ sdělil Havlíček.

Tyto peníze jsou určené na dezinfekční prostředky, kterými si budou řidiči veřejných prostředků dezinfikovat ruce. „Ministerstvo zajistilo dezinfekci na několik měsíců dopředu,” doplnil Havlíček.

Člověk s koronavirem hrál v Nelahozevsi v restauraci, hygiena hledá další návštěvníky

Koronavirus

Peníze budou dopravcům propláceny na základě faktur, které budou muset doložit. Ministerstvo také rozešle firmám manuál o prevenci před koronavirem.

Opatření i pro soukromé dopravce 

Opatření se kromě Správy železnic týká i soukromých dopravců. „Dodržování hygienických zásad je jedním z předpokladů k tomu, abychom se s touto situací vyrovnali. Veřejná doprava je klíčové místo, kde dochází k potkávání velkého množství lidí,“ komentoval rozhodnutí Havlíček.

Nově také existuje postup pro situaci, kdy ve vlaku dojde k podezření, že v něm cestuje osoba nakažená koronavirem. „Jestliže je podezření, přenese tuto informaci zaměstnanec na dispečink dopravce,“ řekl generální ředitele Správy železnic Jiří Svoboda.

Počty nakažených v Česku skáčou po desítkách

Koronavirus

Dispečink bude dále řešit, zdali může na nejbližší stanici vlaku přijet složka záchranného integrovaného systému. „Pokud taková možnost nebude, dojede vlak do svojí cílové stanice,“ dodal Svoboda.

Pokud bude cílovou stanicí hlavní nádraží v Praze, bude podezřelý přesunut do zázemí na nádraží, kde se rozhodne, zdali bude přemístěn. Druhou možností je, že tam počká na výsledky testů, které koronavirus prokazují.

Reklama

Výběr článků

Načítám