Hlavní obsah

Třicet tisíc svíček na nádvoří Pražského hradu připomněly oběti covidu. První rozsvítil prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na Pražském hradě se v pondělí od 19:30 koná pietní akt za oběti pandemie covidu-19. Dohromady se na všech nádvořích Hradu rozsvítí téměř 30 tisíc svíček, první z nich zapálí prezident Miloš Zeman. Ve 22 hodin se také na krátkou chvíli zhasne osvětlení uvnitř nádvoří, areál Hradu také zůstane výjimečně otevřený až do půlnoci. S covidem dosud v Česku zemřelo přes 29 700 lidí.

Záznam: Pietní akt za oběti pandemieVideo: Novinky

 
Článek

Počet svíček tak představuje symbolickou hranici počtu obětí pandemie, ke které se Česko blíží.

Bílé svíčky kompletně zaplní třetí nádvoří, které je největší a hlavní nádvoří Pražského hradu, a část prvního a druhého nádvoří. Ze svíček bude také vytvořena symbolická cesta od všech vstupů do areálu, která by měla návštěvníky navést k pietnímu místu na třetím nádvoří. U něj budou moci zanechat květinu.

Foto: David W Cerny, Reuters

Na nádvoří Pražského hradu plane třicet tisíc svíček za oběti covidu. První z nich zapálil prezident Miloš Zeman.

Pietní akt doprovodí od 20 do 22 hodin Hudba Hradní stráže. V deset večer pak krátce zhasnou světla uvnitř nádvoří, které zůstane osvíceno jen plameny svíček.

ČR je v lepší polovině v počtu nakažených v EU, v počtu obětí je osmá nejhorší

Zahraniční

Pietního aktu se účastní několik stovek pracovníků Pražského hradu včetně vojáků a policistů, kteří se ujmou zapalování svíček. Část z nich na prvním a druhém nádvoří budou moci zapálit i návštěvníci.

Areál Hradu bude výjimečně otevřený až do půlnoci. Lidé, kteří se chtějí pietního aktu zúčastnit, mají dodržovat rozestupy a mít nasazené respirátory. Návštěvníci budou také žádáni, aby areálem procházeli plynule

Podle informací Hradu se jedná o doposud historicky největší pietní akt, který se zde uskuteční.

Reklama

Výběr článků

Načítám