Hlavní obsah

Miloš Zeman: Kampaň ČSSD proti restitucím připomíná Árijský boj

Novinky, ČTK, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Expremiér a prezidentský kandidát Miloš Zeman ostře odsoudil kampaň soc. dem. proti církevním restitucím, kdy je na billboardech zobrazena ruka chtivého preláta přebírajícího pytel se 134 miliardami korun. Zemanovi kampaň připomíná protektorátní hrubě antisemitský plátek Árijský boj.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman

Článek

„Za seriózní argumentaci nepokládám plakáty, které nápadně připomínají karikatury z Árijského boje, Vlajky nebo Dikobrazu 50. let,“ komentoval v pátek Zeman pro Právo kampaň ČSSD. Podle expremiéra soc. dem. navazuje současnou kampaní na tradici z dob éry předsedy Stanislava Grosse. „Soc. dem. již jednou vyvěsila billboardy se sdělením, že jistý politik to myslí opravdu upřímně. A zdá se, že v této tradici pokračuje,“ poznamenal Zeman.

Foto: http://www.cssd.cz/

Prezidentský kandidát prosazuje, aby o církevních restitucích rozhodli voliči. „Církevní restituce jsou natolik závažnou otázkou, že by o nich mělo rozhodovat všelidové hlasování, tedy referendum, dle švýcarského modelu,“ uvedl.

Referendum by vedlo k argumentaci

Konání referenda může podle Zemana zabránit podobným kampaním, jakou nyní spustila ČSSD. „Právě tehdy, když by se konalo referendum, by byly jak strany pro, tak strany proti přinuceny k seriózní argumentaci,“ soudí Zeman.

Antisemitský týdeník Árijský boj, který zmínil v souvislosti s kritikou ČSSD, vycházel jako týdeník za nacistické okupace, vydavatelem byla Protižidovská liga. Deník Vlajka byl za okupace periodikem českých fašistů.

Proti billboardu ČSSD se ve čtvrtek ohradili církevní představitelé v čele s Dominikem Dukou, když kampaň přirovnali k totalitním propagandám. Proti tomu se v pátek ČSSD tvrdě ohradila. [celá zpráva]

Podle Klause by se měli mírnit

Ke sporu mezi ČSSD a církvemi se při páteční pouti na Sněžku vyjádřil i prezident Václav Klaus. Podle něj by se měly obě strany konfliktu mírnit. Sociální demokraté podle něj hrají s tímto tématem politickou hru, kterou občané sami vyhodnotí.

"Je to politická hra, ČSSD si určitě měla zvážit, jestli to byl racionální krok nebo ne. Nechme každého občana, ať si to vyhodnotí sám," řekl Klaus. Zaregistroval prý, že církev na kampaň zareagovala velmi ostře. "Já vím, že ona se tím cítí ohrožena, ale oběma stranám bych doporučoval jisté zmírnění hlasu," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám