Hlavní obsah

Miloš Zeman hájil v Mostě prolomení těžebních limitů

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ape, val, trj

Prolomení těžebních limitů se stalo ve čtvrtek stěžejním tématem prvního dne návštěvy prezidenta republiky Miloše Zemana v Ústeckém kraji. Podle něj by bez prolomení limitů přišlo o práci až 8500 lidí a to by mohla být pro Mostecko téměř tragédie.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Ústecký kraj má dlouhodobě nejvyšší míru nezaměstnanosti ze všech regionů Česka a podle Zemana je potřeba s ní bojovat. „Je třeba přijímat i opatření, která jsou v očích některých nepopulární,“ řekl Zeman.

Představil tři argumenty

Následně vyjmenoval tři důvody, které ho k podpoře prolomení limitů vedou. „Bez jejich prolomení by došlo k postupné ztrátě až 8500 pracovních míst. To je zejména na Mostecku, což je okres s nejvyšší mírou nezaměstnanosti v Ústeckém kraji, téměř tragédie,“ řekl Zeman v Mostě. Dodal, že vysoká nezaměstnanost je problémem nejen ekonomickým, ale i sociálním a psychologickým.

Druhým důvodem je podle Zemana kvalita uhlí například pod Horním Jiřetínem a na dalších místech. „Domnívám se, že vytěžení tohoto surovinového bohatství by vedlo k tomu, že by Česká republika v budoucnosti byla postavena jako méně závislá na vnějších energetických zdrojích,“ uvedl Zeman.

"Chtěl bych upozornit na to, že změnou horního zákona došlo k tomu, že kvůli těžbě nelze nikoho nedobrovolně vyvlastnit. To znamená, že se těžební společnosti musí dohodnout s vlastníky nemovitostí, musejí jim tak nabídnout podmínky, které by pro tyto vlastníky byly výhodné,“ osvětlil Zeman třetí důvod, který ho vede k podpoře prolomení limitů.

Kalousek a Okamura je proti

TOP 09 podle svého místopředsedy Miroslava Kalouska zásadně nesouhlasí s prolomením těžebních limitů, což dokumentuje i její volební program.

„Jsme přesvědčeni, že prolomení limitů je ke škodě české krajiny a už tak těžce zkoušeného regionu, takže rozhodně to nedovolíme,“ řekl Právu Kalousek a dodal: „Jsem rád, že v těchto otázkách nemá prezident republiky žádnou kompetenci, takže je úplně jedno co říká."

Také lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura je proti. „Pokud se lidé rozhodnou, že svobodně opustí své domovy, pak je to jejich volba. Ale platí, že uhlí za limity bychom měli spíše šetřit na horší časy, a navíc by ho měl těžit stát. Uhlí nepatří žádné soukromé firmě, patří nám všem, a zisk z něj bychom měli mít my občané, ne pouze uhlobaroni. Takže pokud uvažujme o prolomení limitů, tak jen za souhlasu místních obyvatel,“ reagoval pro Právo.

Zeman je mimo, tvrdí Liška

„Po podpoře tabákového průmyslu jde o další Zemanův exces, který potvrzuje, že je především prezidentem různých lobbistických zájmů na úkor zdraví lidí,“ reagoval na Zemana šéf zelených Ondřej Liška.

Jde o opravdu geniální nápad hodný socialistického prognostika
Ondřej Liška, předseda Strany zelených

Podle něho prezident podpořil „pokračování devastace a vysídlování severních Čech, bourání měst a obcí“, kterou může „trumfnout už jen oslava nášlapných min“.

„Navíc v době, kdy hrozí propuštění tisíců lidí v Paskově, jde o opravdu geniální nápad hodný socialistického prognostika,“ dodal Liška, podle něhož Zeman definitivně potvrdil, že „je mimo“.

Místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt (SZ) uvedl, že o bydlení v jeho obci je zájem.

„Za posledních 15 let přibylo v našem městě na devadesát nových domů, s použitím evropských dotací nyní budujeme novou splaškovou kanalizaci a čistírnu odpadních vod. Musí se proto hledat jiné cesty než další těžba na úkor života v Horním Jiřetíně. Doly neřešíme, naše město předáme našim potomkům dobře spravované bez ohledu na plány ministerských úředníků,“ řekl Buřt.

Greenpeace pověsilo transparenty na Národní divadloVideo: Novinky

Proti prolomení těžebních limitů protestovali v tomto týdnu aktivisté Greenpeace. V úterý vylezli na budovu Národního divadla v Praze a vyvěsili na ní transparenty s portréty politiků, kteří patří mezi přední zastánce prolomení limitů. [celá zpráva]

Setkal se s vedením kraje

Prezident se na úvod své návštěvy Ústeckého kraje ve čtvrtek dopoledne setkal s představiteli Ústeckého kraje, pobesedoval se studenty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně a na Krajském soudě v Ústí nad Labem poklepal na základní kámen nového justičního paláce, který se má začít v Ústí příští rok stavět.

V Chomutově a Mostě se prezident odpoledne setká mimo jiné s občany měst, v pátek ještě zamíří do Litoměřic a Roudnice nad Labem.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám