Hlavní obsah

Milion chvilek v Jihlavě přitáhl stovky lidí

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úderem páté hodiny odpolední začala v úterý horní části jihlavského Masarykova náměstí další ze série protestních akcí hnutí Milion chvilek pro demokracii. Příspěvky řečníků si přišlo vyslechnout asi 500 lidí.

Milion chvilek v JihlavěVideo: Jana Pechová, Právo

 
Článek

„Dnes demokracie umírají kvůli lidem, kteří vyhrávají volby a následně si upraví podmínky. Demokracie je vláda lidu, ale i práva a pravidel. Nesmíme mlčet, pokud si ti, kteří vyhrají volby, privatizují instituce. Vážím si toho, že demokracii chráníte,“ řekl šéf spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, kterého lidé odměnili dlouhým potleskem.

Spolek, který už uspořádal dvě desítky demonstrací, chce tou současnou protestovat proti zneužívání moci a cílenému rozvratu institucí.

Protesty Milionu chvilek podporuje třetina lidí, polovina je proti

Domácí

Kritizuje třeba výběr a zvolení Stanislava Křečka do křesla ombudsmana nebo vyjadřuje obavy v souvislosti s chystanou volbou do mediální rady České televize. Ale řeč byla i o jiných tématech.

Téma pro Vysočinu „Jak uzdravit usychající lesy“ odborně zaštítil tuzemský lesní a krajinný ekolog Josef Fanta, hostem setkání byl i umělecký kovář, herec a zpěvák Petr Píša či brtnický farář Petr Balát.

Vyslechnout slova řečníků si v Jihlavě přišel i čerstvý předseda Senátu a někdejší hejtman Kraje Vysočina Miloš Vystrčil (ODS).

Na protestní shromáždění navazuje večerní diskuse v místním kulturním domě.

V Praze protestovaly tisíce lidí. Milion chvilek varoval před rozvratem institucí

Domácí

Milion chvilek svolal už dvě desítky demonstrací. Dvě z nich byly loni na Letné, na obou se sešlo přes 200 000 lidí. V červnu přišlo 280 000 lidí a v listopadu 250 000.

Kromě akcí v Praze spolek pravidelně organizuje či iniciuje protestní shromáždění i v menších městech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám